VIII Регионален ловен събор Мездра’2013
VIII Регионален ловен събор Мездра’2013 / Мирослав Гетов

Стотици авджии от Врачанско, техни близки и приятели уважиха VIII Регионален ловен събор Мездра’2013, който се проведе в последната неделя на септември в местността Емирски мост. Атрактивната проява се организира всяка есен от 2006 г. насам от Сдружение Ловно-рибарско дружество – Мездра в навечерието на откриването на сезона за лов на местен дребен дивеч и групов отстрел на дива свиня.

VIII Регионален ловен събор Мездра2013
netinfo

В стрелбата по панички („Скийт”), в която се съревноваваха 10 ловни дружинки, доминираха представителите на ЛРД - Враца. В отборното класиране победи първият тим на Враца, следван от втория състав на областния център. Призовото трето място зае триото от Камено поле.

В индивидуалната надпревара най-точен мерник показа врачанинът Ивайло Гладнишки. Негови подгласници станаха Момчил Иванов и Илиян Нанков, също от Враца. Освен патрони и грамота, победителят получи мобилен телефон.

За радост на публиката отлична стрелба демонстрира и най-възрастният участник - 63-годишният брусненин Станислав Марков (Бъката), който членува в ловната дружинка във Върбешница.

VIII Регионален ловен събор Мездра2013
netinfo

В полевите изпитания на кучета-птичари (състезанието „Св. Хуберт”) отново триумфира Ивайло Гладнишки с английския пойнтер Лорелай. Втори се нареди Момчил Яков от Лесура с курцхаар фром Ветренски Габриела, а трети - боденчанинът Христо Михайловски от ловната дружинка в Крапец с дратхаар Ричи.

VIII Регионален ловен събор Мездра2013
netinfo

Наградите на призьорите връчиха кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Сдружение ЛРД - Мездра Генади Събков и доайенът сред ловците от Искърския край, 79-годишният Любен Михайловски от Боденец.

Не по-малко емоции сред многобройните зрители предизвикаха изпитанията на ловни кучета на диво прасе и стрелбата по силует на диво прасе, която нямаше състезателен характер.

В разгара на празника о. Тома Ангелов освети ловните знамена и 11-те казана с „овчина” - курбан-чорбата, приготвена от майсторите-готвачи Георги Братанов от Батулци, Димитър (Милчо) Ангелов от Долна Бешовица и Иван Мишев от Мездра.

Останалите акценти в празничната програма бяха изложбата „Оръжието на нашите деди”, подредена от Регионален клуб „Поп Недельо” от с. Мирково, Пирдопско, към Национално дружество „Традиция”, дефилето на кукерска група от земенското село Габров дол и филателната изложба „Флора и фауна” на инж. Петър и Стефчо Симеонови.

По-личните гости се облажиха с агнешко чеверме, врътнато от бившия полицай Георги Димитров от Типченица и опитаха от пицата с пъдпъдъци, приготвена от собственика на механа „Чевермето” Христо Йорданов.

Веселбата продължи до късна доба с изпълненията на танцовия ансамбъл при градското читалище „Просвета - 1925” и на поп фолк певицата Валя.

VIII Регионален ловен събор Мездра2013
netinfo