пари
пари / dariknews.bg
Община Видин получава трансфер в размер на 3 милиона лева от правителството. Средствата се отпускат по бюджета на Община Видин за консервация, реставрация и експониране на Общинския драматичен театър „Вида“ и за изпълнение на инженеринг – проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи на сградата на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. За тази цел са обявени две процедури за възлагане на обществени поръчки. Сумата, предвидена за ремонтни дейности на театъра е на стойност 2 милиона лв., а за гимназията – 1 милион лв. Решението за отпускане на средствата е взето на последното заседание на Министерски съвет.

Развитието на културата, образованието и туризма са сред приоритетите в управленската програма на Община Видин през мандат 2015-2019 г. Добрата материално-техническа база на културните институти, училищата и детските градини е важно условие за създаване на подходящата среда за работа и обучение.

Сградата на драматичния театър е първа по рода си в България. Построена е през 1891 г. и е паметник на културата. Тя се намира на входа на Крайдунавския парк и за жителите на града е символ на творческото начало в театралното дело. Гимназията с преподаване на чужди езици е сред предпочитаните учебни заведения във Видин с над 45-годишна история.

Извършването на реставрация и ремонтни дейности в двете сгради с помощта на държавата, ще бъде още една стъпка за изпълнение на поетите ангажименти от общинското ръководство. Кметът на Община Видин благодари на Министерски съвет, лично на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов за взетото решение и подкрепата за Видин.

„По този начин ще бъде съхранена за поколенията 126-годишната сграда на видинския театър, а нашите деца, които се обучават в ГПЧЕ „Йордан Радичков” ще учат в модерна и приветлива среда. Убеден съм, че благодарение на доброто взаимодействие между местната и държавна власт, ще бъдат решени и други важни за развитието на Видин проекти”, подчерта Огнян Ценков.