Видин отбеляза духовния си празник-Димитровден (СНИМКИ)

/ Община Видин
На Димитровден-духовният празник на Видин митрополит Данаил освети училищните знамена и курбан за празника на града. Видинчани отбелязват Димитровден с празнична литургия в катедралния храм на Видин „Свети великомъченик Димитрий“. 

Видин днес отбелязва духовния си празник - Димитровден

След освещаването от храма тръгна литийно шествие, водено от кмета на града Огнян Ценков,  Видинския владика Даниил и народния представител от ГЕРБ Владимир Тошев до площад „Бдинци“, където  с официална церемония бе издигнат националния флаг. Там с тържествено слово кметът на Видин Огнян Ценков поздрави видинчани и гостите на града.

Празник във Видин
netinfo

„На Димитровден видинчани са горди, че живеят в царствен град с хилядолетна история. Името на светеца, един от най-почитаните в християнския календар, носи величествения катедрален храм във Видин.

Този храм е построен благодарение на даренията, които дават всички жители на града, независимо дали изповядват православна или друга вяра. Катедралният храм във Видин е бил винаги не само притегателен център за всички православни християни в града, но и духовно и културно средище.

Св. Димитър и днес събира хиляди вярващи

Свързан е с имената на големи духовни личности - като първия български екзарх Антим и митрополит Неофит - видни граждани и патриоти. За нас те са пример за святост и родолюбие “, каза Огнян Ценков. Кметът напомни, че много личности родени и живели във Видин са оставили ярка следа със своята мъдрост, родолюбие, непреклонен дух и стремеж към нови познания.

Празник във Видин
netinfo

На тържественото заседание на Общинския съвет по повод духовния празник на Видин-Димитровден, пет изявени личности бяха удостоени с почетно гражданство. Кметът на града Огнян Ценков и председателят на Общински съвет Генади Велков връчиха дипломи на двама от тях посмъртно - Видинския митрополит и Български екзарх Антим I - духовник и общественик и на д-р Бърни Бончев - кмет на Видин в периода 1934-1938 г., краевед и лекар, с голям принос за развитието на града.

Празник във Видин
netinfo

За Екзарх Антим Първи дипломата и званието получи видинският митрополит Даниил, а за Бърни Бончев - професор Жан Гологанов, неговият внук. Титлата „Почетен гражданин на Видин“ получиха още и чл.-кор. проф. д.т.н Христо Белоев - ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", проф. д-р Велизара Пенчева - председател на Общото събрание на Русенския университет и Любен Захариев - народен певец и солист от Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав".

Празник във Видин
netinfo

Тази вечер на площад "Бдинци" военно формирование от Враца ще проведе тържествена заря-проверка. Празничната програма предвижда и концерт на група "Мистик".

Празник във Видин
netinfo