Директорът на театъра Анастас Попдимитров и кметът Калин Каменов вдигнаха първата наздравица за откриването на фестивала.
Директорът на театъра Анастас Попдимитров и кметът Калин Каменов вдигнаха първата наздравица за откриването на фестивала. / Дарик - Враца
Със звън на чаши с шампанско, преди броени минути, във Враца бяха открити два театрални фестивала, чийто организатор и домакин по традиция е Драматично-кукленият театър. Вдигната бе завесата за 28-то издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 7-мия Международен фестивал на NETA. Начало на културното събитие даде кметът на Враца Калин Каменов. “За мен е голямо удоволствие, че имам възможността да открия поредното издание на един от най-интересните театрални фестивали в България. Убеден съм, че с направената селекция ще съумеем да привлечем многобройна публика. Вярвам, че журито ще награди най-добрите актьори и постановки. Пожелавам успех на всички!” – каза Каменов.

“Нека да благодарим за финансовата подкрепа на Община Враца и Министерството на културата, защото без тях фестивалът не би бил възможен. Да благодарим също на селекционера на българската програма Явор Койнаков и на селекционера на международната програма и председател на NETA Благой Стефановски за интересния подбор. И на целия екип на театър, който подготви фестивала. Приятно гледане на спектаклите!” – покани Анастас Попдимитров, директор на врачанския театър.

Сред официалните гости бяха също народните представители Николай Иванов и Иван Генов, Елиянка Михайлова – директор на дирекция “Сценични изкуства и художествено образование” в Министерството на културата и общински съветници от Враца.

“През годините фестивалът се утвърди като престижен форум с любопитни посоки в развитието на театралния език. И през тази година на него си дават среща изявени български и чужди имена с интересни спектакли, представителни за развитието на тенденциите в камерните театрални форми. На добър час на едно от най-очакваните събития в културния календар на Враца и на България! “ – пожела министърът на културата Боил Банов в своето приветствие, изпратено до организаторите на фестивала.

Общо 12 спектакъла са включени в тазгодишната програма на двата театрални фестивала, които ще продължат до 21 май. На сцената ще излязат актьори от няколко столични театри, а също от Пловдив, Казанлък, Букурещ – Румъния, Крагуевац – Сърбия, Любляна – Словения, Битола – Македония и Австрия.

Тази вечер от 20 ч. на голяма сцена ще се играе спектакълът "Иванов" от А. П. Чехов. Постановката е на Младежкия театър "Николай Бинев" - София.