В Монтана откриха трети безплатно саниран блок
В Монтана откриха трети безплатно саниран блок / Община Монтана

Седемдесетте собственици на апартаменти в жилищен блок „Плиска 12” в Монтана ще посрещнат Коледа в обновени домове. Това е третият блок в града, който е саниран по Националната програма за енергийна ефективност. Днес кметът Златко Живков тържествено откри обновената 10-етажна сграда след водосвет в присъствието на живеещите в нея хора, на представители на Общината, фирми-изпълнители на строителните дейности и гости. Обновяването е завършено за 76 календарни дни, в съкратен наполовина срок по договора. Фирмата, която е направила санирането, е ДЗЗД „Лидер инженеринг”. Още три фирми са работили по техническото и енергийно обследване, строителния и инвеститорския контрол на обекта.

Финансирането на проекта от Националната програма е в размер на 759 хиляди лева.

В блока „Плиска 12” и

В Монтана откриха трети безплатно саниран блок
netinfo

ма 50 апартамента, пет от които са собственост на Общината. Енергийните мерки, които са изпълнени, включват топлинно изолиране на външните стени, подмяна на дограмата в общите части и в апартаментите, ремонт на покрива, поставени са енергоспестяващи осветителни тела.

Благодарение на направеното, домовете на хората ще бъдат много по-топли. Между 20 до 50 на сто от топлинната енергия ще бъде спестена. Освен това цената на жилищата на пазара ще се увеличи с около 30 на сто.

 

В момента в Монтана се работи по санирането на седем жилищни блока.