Четири нови църкви се строят в община Монтана
Четири нови църкви се строят в община Монтана / Петя Димитрова

Преди Рождество Христово кметът Златко Живков отчете пред журналисти строителството и ремонтите на църквите в града и селата. Най-големият обект e храм „Свети Дух”.  Големият проект с разгъната площ 1088  квадратни метра се строи от 10 години.  Досега са инвестирани близо 2 милиона и 500 хиляди лева, от които 760 хиляди само през тази година. Средствата са  отпуснати допълнително и целево  с решение на  Министерски съвет.

Строителството включва изграждане на електрическа, отоплителна, вентилационна  и ВиК инсталации, поставяне на  мазилки, подови настилка, фаянс, каменна облицовка на външната фасада, на пергола, на камбанарията и боядисване. Пет камбани са монтирани в камбанарията на храма.  Най-голямата тежи половин тон, най-малката е 60 килограма.

През следващата година трябва да бъде изработен иконостас, изографисани стените, поставени полюлейте и направено вертикално планиране на пространството пред храма.

Други  56 хиляди лева са вложени в ремонт и  строителство на църкви в селата на община Монтана.  В три от тях  се строят нови храмове – в Трифоново, Войници и Крапчене.

В Трифоново са инвестирани 10 хиляди лева за изографисването на храма „Свети Свети Кирил и Методий”.  Строителството му започна през 2014 година. Досега за него са похарчени  100 хиляди лева.  Сградата е завършена, монтиран е иконостасът, осветлението и е оформено пространството около нея.

Четири нови църкви се строят в община Монтана
netinfo

Първите  копки за изграждането на църкви в селата Войници и Крапчене бяха направени през 2015 година. И двата храма вече са на етап груб строеж. Тази година извършените строителни дейностите в тях  са на стойност 20 хиляди лева.

Направен е ремонт на още три  църкви в селата Вирове, Благово и Горно Белотинци.  150 годишният храм  „Свети Николай” в Горно Белотинци има нова фасада. Другите два храма  „Свети Архангел Михайл” в село Вирове и  "Св. Тройца" в село Благово са с ремонтирани покриви.