/ Петя Димитрова
Веселият майстор-готвач Ути Бъчваров сготви рибена курбан-чорба на пазара във Вълчедръм навръх Деня на християнското семейство и младеж. Инициативата е съвместна на професионалната гимназия „Димитър Маринов”, на Община Вълчедръм и на Петър Бъчваров под надслов „Ние се учим от най-добрите”.

„Храната, приготвена от много хора има силна енергия, но  още по-важно да бъде  споделена”, заяви майстор-готвач.

Празникът във Вълчедръм.
Петя Димитрова


Близо 60 килограма дунавска риба - амур, мряна, толстолоб и шаран бяха използвани за рецептата, изпълнена от него в духа на местната кухня. ”В този край рибената чорба е уникална, заяви Ути Бъчваров. В нея се добавят и домати, което не се прави в другите краища на България.”

21 ноември е Денят на християнското семейство: традиции и поверия (ВИДЕО)

Тънкостите на занаята той показа на гимназистите от специалност „готвач” и „хлебар-сладкар”, а за да върви спорно работата и стане вкусна чорбата се постараха танцьорите и певците от състав „Северняците” – Вълчедръм.

Танцьорите
Петя Димитрова


Част от приготвената храна бе  дарена на дома за хора със сетивни нарушения и социалния патронаж в общината. От вкусотията опитаха и стотина вълчедръмчани, дошли на пазара въпреки студа и лекия дъждец. Преди това курбанът бе осветен от отец Кирил.

По-рано днес той посрещна в една от най-красивите църкви в област Монтана, посветена на „Света Параскева”, деца от училището в село Долни Цибър. „Празникът Въведение Богородично е символ на младия човек, защото  3-годишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служене на Бога”, разказа свещеникът.