/ Врачанска света митрополия
В истински празник на вярата се превърна отбелязването на 170-тата годишнина от освещаването на църквата “Св. Възнесение” във Враца. Специално за честването в сряда вечер в града пристигна частица от честните мощи на свети Георги, която бе донесена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

При тържествен камбанен звън светинята бе посрещната от Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий и Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Дворът на храма се бе изпълнил с миряни, които посрещнаха с благоговение този дар за празника. След внасянето на светите мощи в храма започна тържествена вечерня, в която участие взеха както тримата митрополити, така също свещеници от Враца и от София, и мъжкият хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски”.

В сряда вечер храмът остана отворен, докато имаше вярващи, дошли да се помолят на свети Георги за помощ и закрила.

Тази година празникът Възнесение Господне бе троен празник за врачани. Първо с посрещането на светите мощи, след това, заради самия голям Господски празник – Възнесение, и защото на същия ден най-старата действаща църква в града отбеляза своята 170-та годишнина.

Тримата митрополити Врачански Григорий, Неврокопски Серафим и Западно и Средноевропейски Антоний, заедно с ректора на Софийската духовна семинария архимандрит Пахомий, в съслужение със свещеници от града и столицата, отслужиха празнична света литургия.

Стотици врачани изпълниха храма и присъстваха на богослужението. Врачанският митрополит Григорий разказа са смисъла на празника Възнесение Господне. “Господ Иисус Христос благослови светите апостоли и благославяйки ги се издигаше нагоре.

Трябва да обърнем внимание на това. Защото в Светото Евангелие не се казва: “Той ги благослови и се издигна”, а “благославяйки ги”. И светите отци на Църквата не случайно говорят, че това показва, че Божието благословение от тогава до днес не престава.

Бог благославя както светите апостоли тогава, така и всички от онези дни до днес включително. Божието благословение не е престанало. Божието благословение се излива върху нас и в наши дни - в този ден, в този час.

И ние трябва да прославим Бога ставайки свидетели чрез светата богослужба в този ден на Неговото славно възнесение на небесата” – подчерта Врачанският владика.

Много миряни дойдоха за празника.
Врачанска света митрополия


След края на светата литургия пред храма “Св. Възнесение” бе отслужен водосвет, на който заедно с миряните присъстваха също кметът на града Калин Каменов, областният управител Малина Николова, заместник кметът Петя Долапчиева, председателят на общинския съвет Румен Антов.

Всички дошли на празника бяха поръсени със светена вода за здраве, получиха като подарък икона на Светото Възнесение Господне и им бе раздаден курбан за благословение.

Тази вечер празникът продължава с концерт от църковни песнопения, в който ще вземат участие хор за източно църковно пеене “Софийски псалти”, Дамският хор “Враца” при храм “Св. Възнесение” и Средношколският смесен хор при СУ “Отец Паисий” във Враца. Началото на концерта е в 18 ч. в Художествената галерия на Регионалния исторически музей.

Мощите и иконата на св. Георги.
Врачанска света митрополия


Поклонението пред мощите на свети Георги ще продължи в храма “Св. Възнесение” днес през целия ден до вечерта. Утре сутрин те ще отпътуват от Враца за хаджидимовския манастир “Св. великомъченик Георги”, където се съхраняват.