книгите
книгите / РБ "Христо Ботев" Враца
Днес в нашата рубрика “Дарик чете” избрахме да представим две изключително приятни за лятно четиво книги, а третата е нещо много различно и любопитно.

Първата книга е „Всичко започва в книжарницата на Хюго“. Книгата е дебютна за авторката Шели Кинг. 34-годишната Маги Дюпре наскоро е „напуснала принудително работното си място” в стартъп компания в Силициевата долина. Докато чака да се появи следващата голяма възможност, тя прекарва дните си в уютната книжарничка за стари книги „Водното конче” в компанията на собственика Хюго и на ексцентричните му клиенти. Един ден Маги намира старо издание на романа „Любовникът на лейди Чатърли“ с бележки в полетата, които са си разменяли двама непознати – Катрин и Хенри. Впечатлена от изключителната нежност, страст и финес в тяхната кореспонденция, тя решава да я разгласи, за да привлече клиенти за „Водното конче“. Когато тази необичайно романтична история се разчува, книжарничката се пълни с хора и всеки иска да разбере какво се е случило с двамата влюбени. Докато Маги лист по лист подрежда историята на една любов, открива романтиката, която липсва в съвременния свят, и разбира истини за себе си, които променят живота й.
Романът среща чара на ретрото с модерните технологии и е дар за тези, които вярват в магията на книжарниците… и в силата на книгите.

Следващата книга е  „Малката билкарница в Монмартър“ от Донатели Рицати. Една вълшебна, омайваща с аромата и красотата си история, която няма да ви остави безразлични, още по-малко пък ще пощади чувствата ви. Историята и рецептите публикувани в нея зареждат с много позитивно настроение. Сюжетът разказва за младата природолечителка Виола, която цял живот скита из собствения си живот, търсейки мир и вътрешно спокойствие, търсейки липсващото парче на душата си, но все така остава на една ръка разстояние от пълното щастие. Родена и израснала в Рим, в богато и уважавано семейство, Виола зарязва висококвалифицираното си медицинско образование, за да замине за Париж, където се отдава на тайните на природата и лечебното й въздействие върху тялото, духа и ума на човек. Но се оказва, че и животът в Париж не й дава всичко, от което се нуждае, и така младата жена се завръща в Рим, за да практикува наученото за билките и етеричните масла. Така се запознава със съпруга си, с когото за кратко Виола всъщност намира пристан в бурното море от чувства в душата си. Но щастието й не трае дълго. След като коварна болест й отнема Мишел, Виола, изтръпнала и емоционално парализирана от болката, решава да се завърне „у дома“ – в малката билкарница на старата си приятелка Жизел. В живота на Виола се появява и друг мъж, крайна противоположност на нежния и съобразителен Мишел, но също толкова способен да забърка торнадо от чувства в изстиналото сърце на героинята. Издателството са избрали за акцент на книгата лавандулата – корицата, книгоразделителят, ароматът на страниците.

Последната книга, която ще представим е едно предизвикателство към родителите. Наръчник за родители с фантазия - „Измисли приказки за лека нощ“ от Рони М. Коул.  Времето преди заспиване e сред най-важните етапи от всекидневието на детето. Това е моментът да се сложи край на деня – мозъкът и тялото да преминат от активност към почивка. Точно тогава се припомнят значимите неща от преживяното, създават се очаквания за следващия ден, проявяват се стаени емоции. В този момент детето се нуждае от своя родител, който да го подкрепи в пътешествието към съня, създавайки приказно пространство, което премахва стреса и натрупаното напрежение.

„Прочети ми приказка...“ възкликват милиони деца по света, докато се приготвят за лягане вечер!

Четенето от книга е страхотно, но и лесно занимание. Ние, родителите, можем да направим много повече – да измисляме истории за „лека нощ“, които са най-добрият начин: 

- Да създаваме уникални приказни герои от любими на децата ни домашни животни и предмети от нашия бит.
- Да включваме детето да участва активно в сътворяването на приказки
- Да му помагаме по-лесно да споделя и да се справя с преживените емоции

„Измисли приказки за „лека нощ“ дава на родителите:
- Идеи за сюжети за създаване на индивидуални приказки.
- Стъпките при изграждане на историята – подготовка, визуализация, разказване.
- Ключови понятия, с които трябва да запознаем децата – време, пространство, чувства, реалност и фантазия.
- Указания за изграждане на основни житейски компетенции и качества на характера 

Това е книга с кауза. Тя превръща измислянето на приказки преди сън в ритуал, който развива, възпитава и дарява обич, както на малките, така и на големите в семейството. Прави ни наистина уникални родители.
Тези вълшебни книги можете да откриете в отдел „Заемна за дома“ на Регионалната библиотека “Христо Ботев” във Враца, която е партньор на “Дарик” в рубриката “Дарик чете”.