Създават Общински фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми
Създават Общински фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми / ВМРО Враца

Демографската криза, обезлюдяването и обезбългаряването на Северозападна България бяха сред основните дискутирани теми по време на среща по проблемите на младите родители. Срещата бе организирана от ВМРО Враца и премина под надслов „Българското семейство – висша ценност на обществото”.

В дискусията участваха зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО, общинските съветници Красимир Ангелов и д-р Цветан Коцев, председателя на Дамски клуб „Вратица” Галя Георгиева, представители на градската, женската и младежката организации на ВМРО - Враца и неправителствени организации.

Сред засегнатите проблеми и бяха безработицата при младите семейства, репродуктивните проблеми и безплодието.

„За едно семейство с репродуктивни проблеми са необходими  много финансови средства , консумативи , изследвания , консултации. Ако такива семейства се подпомагат финансово  и от общината, те ще получат по-голям шанс за собствено дете. Никой няма право да отнеме възможността на тези хора да имат мечти, да се надяват и да вярват – че ще станат родители, ще  имат деца! Какво по-хубаво от това да чуваме повече детски смях, да виждаме повече детски усмивки”, заяви д-р Петрова.

Бе решено на основание чл.21, ал. 1, т. 23,т.14, т.6 и чл.21 , ал. 2 от Закона за местно самоуправление и местна администрация, общинските съветници от ВМРО да внесат предложение за приеме на правилник за финансиране на изследвания и процедури, свързани с лечението на безплодието при семейства и лица с репродуктивни проблеми в Община Враца. Те вече са направили предложение в бюджета на Общината за 2014 г. да бъдат отделени 20 000 лв. за подпомагане на Ин витро процедурите.

Според съветниците от ВМРО основните изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите трябва да са: български граждани, притежаващи постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Враца през последните 3 години; да са семейни двойки във фактическо съжителство; да нямат парични задължения към държавата и общината; да са с непрекъснати здравно осигурителни  права; да не са поставени под запрещение; да не са криминално проявени; да е налице доказан стерилитет; да имат завършено средно образование”, коментираха предложението