Среща за побратимяване
Среща за побратимяване / Община Видин
Кметът на Община Видин Огнян Ценков се срещна с Ливиу Николича – председател на Комисията за международни връзки и европейски проекти в Община Дробета Турну-Северин, Румъния и инж. д-р Родин Трайку – председател на клъстер за иновации „Мениджмънт на енергетиката и устойчивото развитие“. Срещата се организира след официално заявено намерение от румънска страна за побратимяване между Видин и Дробета Турну-Северин – град, разположен по поречието на Дунав в Окръг Мехединци. Г-н Николича предаде специални поздрави от техния кмет Скрециу Мариус на Огнян Ценков и каза: „Надявам се, че и Вие сте съгласен да направим тази крачка. Това не само ще затвърди контактите между живеещите в регионите от двете страни на река Дунав, но и ще подпомогне икономическото сътрудничество, ще открие възможности за усвояването на европейски средства в периода до 2020 г. В рамките на Дунавската стратегия също ще има шансове за реализиране на общи проекти“. Кметът на Видин заяви, че предложението за побратимяване е чудесно намерение. В тази посока ще се направят конкретни стъпки за информиране на обществеността и Общинския съвет, който трябва да се произнесе с решение. „Нямам съмнение, че резултатът ще е положителен, защото между българския и румънския народ съществуват традиционни връзки. Видин е побратимен с още един румънски град – Калафат“ – изрази мнението си Ценков.

По време на срещата стана ясно, че ще бъдат водени разговори за сътрудничество и с Община Кладово, Сърбия. Така в трансграничния регион ще може да се работи за осъществяване на общи проекти в полза на неговите жители. В тази връзка бе договорена предстояща визита на видинския кмет при неговия колега в Дробета Турну-Северин.

От страна на инж. д-р Родин Трайку бяха представени иновативни проекти в областта на енергетиката, използващи алтернативни технологии с цел опазване на околната среда, подобряване качеството на атмосферния въздух и по-малко разходи за горива. Огнян Ценков коментира, че подобни проекти представляват интерес за Община Видин: „Ние сме запознати със стратегията на Европейския съюз, според която Видин и Русе са определени за опорни пристанища на река Дунав на територията на Република България. Тук имаме взаимодействие с държавната власт и се надяваме то да продължи с бъдещото правителство. Защото само с подкрепата на правителството можем да реализираме нашето намерение за изграждане на интермодален терминал и иновативните технологии, за които говорите относно компресирания газ, могат да намерят приложение“.
 
В заключение кметът на Видин изрази задоволството си от проведената среща, на която са поставени важни цели, чието осъществяване ще бъде полезно и за двете общини.