/ Община Видин
С популярния балет по музика на Чайковски „Спящата красавица“ бе закрит фестивала Летни вечери на операта и балета „Баба Вида”. Любимата на малки и големи приказка оживя на сцената на площад „Бдинци” във Видин. Тя завладя зрителите с магията на танца и пресъздаде вечния конфликт между доброто и злото.

Кметът поднася цветя на примабалерината.
Община Видин


На представлението присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, областният управител на Монтана Росен Белчев, представители на общинското ръководство и други.

Започнаха Летните вечери на операта и балета „Баба Вида”

Една от звездите в представлението бе прима балерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, в ролята на Аврора. Със своята великолепна техника и неподправена грация тя придаде неповторима атмосфера и магичност на спектакъла. Примата е носител на много национални и международни награди. През 2011 година й е връчена Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и спектакъла „Лебедово езеро“.

Солистът на Софийската опера и балет Никола Хаджитанев, който изигра Дезире, също е носител на редица престижни отличия. Той грабна вниманието на публиката с виртуозност и талант. На фона на неповторимата музика на Чайковски, балетът на Държавна опера Русе очарова с приказна романтика. Хореографията е  на Мариус Петипа, а режисурата е дело на Калина Богоева.  Публиката изпрати с бурни аплодисменти изпълнителите на популярния балет.

Представлението
Община Видин


Огнян Ценков закри фестивала с думите: „Позволете ми като кмет на Община Видин да благодаря от името на нашите съграждани на Държавна опера Русе за прекрасните спектакли,  които ни представиха - оперетата „Царицата на чардаша“ и балета „Спящата красавица“.

Представления за най-малките във второто издание на фестивала за опера и балет

Сърдечно благодаря на Държавна опера Стара Загора, която постави началото на Летните вечери на операта и балета с непреходната „Травиата“, както и на оркестрантите от Видинската Симфониета, които се справиха блестящо със своята роля” - каза той. Кметът благодари за съдействието и на всички институции, на доброволците и на колегите от Община Видин, допринесли за реализирането на този емблематичен културен проект.

Второто издание на фестивала за опера и балет, който организира Община Видин и тази година се радваше на небивал интерес от страна на видинчани и гости на града от страната и чужбина.