С "Травиата" започнаха летните вечери на операта във Видин.
С "Травиата" започнаха летните вечери на операта във Видин. / Община Видин
От сцената на площад „Бдинци“  във Видин кмет Огнян Ценков приветства участниците и гостите в Летните вечери на операта и балета „Баба Вида”. „За втора година хората от нашия старопрестолен град ще имат възможността да станат свидетели на едно дълго чакано събитие. И това лято Видин се превръща във фестивална сцена, на която се изявяват талантливи  музиканти, певци и актьори. Намерението на Общината е по този начин да привлича вниманието на все повече хора и туристи към нашия град” - заяви Ценков. Той изрази своята удовлетвореност от факта, че Община Видин, съвместно с Държавна опера Русе, Държавна опера Стара Загора и Симфониета – Видин успяват да осъществят идеята за този прекрасен фестивал и тази година.

Кметът Огнян Ценков приветства гостите.
Община Видин


Сред гостите, поканени за официалното откриване  бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, областният управител на Видин Албена Георгиева и заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, делегация от сръбската Община Зайчар, водена от заместник-кмета Марина Милич и заместник-ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев” проф. д-р инж. Пламен Даскалов.

Приветствие по повод организирането на второто издание на фестивала за опера и балет във Видин от името на министъра на културата Боил Банов поднесе заместник-министърът Румен Димитров „ За мен е истинско удоволствие да съм тук сред вас, за да си честитим началото на второто издание на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида” под открито небе и с грижовното домакинство на многовековен Видин. Убеден съм, че интересът към представленията е толкова голям заради неповторимото съчетание от история, природа, културно наследство с майсторството на талантливите артисти на българското изпълнителско изкуство от световно ниво” – каза той.

Поздравления поднесоха още заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, заместник-директорът на Държавна опера Стара Загора Славчо Николов и директорът на Симфониета-Видин Мирослав Кръстев. Поздравителен адрес от името на проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, прочете  проф. д-р инж. Пламен Даскалов.

Травиата
Община Видин


 Началото на фестивала бе поставено с операта „Травиата” от Джузепе Верди. Една от звездите в спектакъла беше Беса Лугичи, в ролята на Виолета Валери. Тя е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония. Младата певица участва в много концерти и е гостувала с успех на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и др. Печели много международни награди и работи със световно признати оперни певци и диригенти.

Ивайло Михайлов изигра нейния любим – Алфред Жером, а Иван Кабамитов се превъплъти в ролята на Жорж Жермон. Представлението премина под диригентството на Владимир Бошнаков, а блестящата режисьорска адаптация е на Славчо Николов. Симфониета – Видин акомпанира на хора и солистите.
Популярната опера от Дзузепе Верди,  превърнала се в една от най-великите любовни истории на всички времена, очарова видинските зрители, които с бурни аплодисменти изпратиха изпълнителите.

Фестивалът ще продължи на 5 август с оперетата „Царицата на Чардаша“, а на 6 август ще се играе балета „Спящата красавица”. Началото и на двете представления е от 21.00 часа, на сцената на площад „Бдинци“.