Социално осигуряване Враца: В Дома за стари хора в Хайредин спазват заложените стандарти
Социално осигуряване Враца: В Дома за стари хора в Хайредин спазват заложените стандарти / Димитрийка Цанова

Извършената проверка по материал на местен вестник за злоупотреби в Дома за стари хора в с.Хайредин не е потвърдила написаното, съобщи директорът на „Социално осигуряване" Враца Димитрийка Цанова.

Проверката е извършена веднага и е установено, че заложените стандарти за извършваната дейност се спазват. „Памперсите на възрастните хора, които са с нарушени физиологични нужди, се сменят тогава когато се налага, а на останалите - на 24 часа", коментира част от резултатите Цанова и призова „Нека бъдем по-коректни в тези информации".

Тя обясни, че проверките от Дирекцията се правят не само по сигнали, а и на тримесечие. Проследява се и как се изразходват отпуснатите средства, за да не се окаже, че персоналът получава високи заплати, а степента на обслужване е ниска, тъй като тези институции са на делегирани бюджети.

„Това се прави вече от една година във всички форми на услуги и нарушенията все повече намаляват. Те са предимно в липса на вътрешни правила за работа в институцията, не пълно окомплектоване на документацията. Това, че се знае, че ще се извършва проверка, кара самите ръководители на институции да бъдат по-осторожни за това, което се прави", коментира още Цанова.