Служители на ГДБОП откриха 150 кг. опасни вещества, сред тях и живак
Служители на ГДБОП откриха 150 кг. опасни вещества, сред тях и живак / ОД на МВР - Монтана

При проведена специализирана полицейска операция под ръководството на прокуратурата с участие на служители от ГДБОП - МВР, служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Монтана и сектор "БОП" Враца-Монтана в района на ресторант в покрайнините на гр. Монтана са установени и задържани лицата П. И на 39 години от гр. Монтана, М.Б на 53 гоoини от гр.Бойчиновци и И.Т на 44 години от гр. Монтана.

При задържането на лицата е намерен боен пистолет марка "Макаров" без номера и два пълнителя с 15 броя боеприпаси в тях. При претърсване в лек автомобил марка "Мазда" с монтанска регистрация се намери метален контейнер съдържащ вещество от рода на живак с общо тегло 34,5 кг.

При извършени допълнителни следствени действия са намерени и иззети още:

1. В частен дом - жилищна сграда и прилежащи постройки в гр. Бойчиновци,  собственост на М.Б. са иззети 12 бр. патрона, полиетиленов плик съдържащ прахообразно вещество в бледо жълт цвят и 1 бр. пушка с дървен приклад без установен фабричен номер.

2. При претърсване и изземване в къща, находяща се в с. Студено буче, обитавана от В.М в мазето на къщата са намерени и иззети три метални контейнера, 13 стъклени бутилки, съдържащи прахообразно вещество, с етикети с надпис "reachim, mercuric oxyde /red/, pure hgo, 1 kg".

Общото установено и иззето количество опасни вещества е с тегло 150 кг.  По случая е образувано ДП  Лицата са задържани за срок от 24 часа. Работата по изясняване на случая продължава от служители на МВР.