Служби по земеделие прикриват измама със земи и евросредства?
Служби по земеделие прикриват измама със земи и евросредства? / ТПП Враца

Община Мизия вече 5 години не може да разбере кой ползва общинска земя неправомерно. Като последна стъпка общината е изпратила писмо до прокуратурата в Оряхово за установяване на ползвателите. Това съобщи днес зам. кметът на общината Николай Нековски по време на заседание на Обществения антикорупционен съвет към областна администрация Враца. Нековски обясни, че от 2008 година насам е изпратил близо 30 писма до различни институции, отговарящи за земята, но единственото което е получил като отговор е препращане към друга институция.

„Изпращал съм писма до всички - от местните служби по земеделие, през ДФ „Земеделие“ до Министерството с молба да ни се каже кой е очертал 3000 дка общински земи, за да започне да си плаща наем за тях – по 5 лв. за дка. Знаете, че като очертае някой земята, друг вече не може да го направи. “, обясни Нековски. По думите му „арендаторите“ са взимали през цялото време европейски субсидии за тези земи, възлизащи вече на 30 лв. за дка. За периода са взели най-вероятно около 450 хил.лв. „Не може една разплащателна агенция да не знае кои са тези хора, нали има документи при тях за субсидиите, които им се дават. Но въпреки това не ни отговориха“, обясни още зам.кметът.

Той бе категоричен, че подобни казуси със завзета земя има във всяка една община и поиска съдействие от Областния съвет по антикорупция.