/ Дарик Враца
Проф. д-р Георги Георгиев: Епизоотичната обстановка в страната е по-сериозна от всички случай, които сме имали досега. Не е нормално за 2 седмици да имаме 17 огнища
проф.Георгиев
102032
проф.Георгиев
  • проф.Георгиев
Единствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в областната дирекция по безопасност на храните в Монтана за това как да предпази селото си от Африканска чума по свинете.

Продължава умъртвяването на прасета в Свинекомплекса в Николово

Това стана ясно на заседанието на епизоотичната комисия, свикано от областния управител на Монтана Росен Белчев. Близо 30 души - представители на всички заинтересовани страни за пореден път обсъждаха какви мерки са предприети дотук за предотвратяване на заразата и какво още да се направи.

Нов случай на Африканска чума в Русенско

"Монтана попада в 40 километровата зона на претърсвания за наличие на заболели животни. Досега няма доказан случай. Чакат се резултатите от проба, взета от диво прасе в района на Дунавската равнина", уточни д-р Людмил Антов от дирекцията по безопасност на храните.

Евтаназират всички домашни прасета и в Мизия

Той отново призова всички кметове за съдействие и активни мерки за ограничаване разпространението на вируса, които е много устойчив и лесно преносим. Д-р Антов посочи кмета на Комощица за пример на другите 132 кметове на населени места в областта. Управникът е потърсил съвет как да организира дезинфекционни площадки на входа и изхода на селото.

Заседание на комисията

До 25 юли е крайният срок, в които всички 132 кметове трябва да установят броя и категорията на свинете в населеното място, което управляват и да изготвят списъци с имена, адреси и телефони за контакт със стопаните. Информацията трябва да бъде предоставена на официалния ветеринарен лекар на общината.

Към бдителност и съпричастност призова и проф. д-р Георги Георгиев - директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Заедно със свои колеги, той е на обиколка в Северозапада и участва в заседанието на епизоотичната комисия в Монтана.

Първи случай на Африканска чума във Великотърновско

„Всички осъзнавате, че ситуацията е много различна от другите случай, които сме имали досега и дълбочината и сериозността на проблема“, каза в обръщението си професорът. Той призова  към координирани действия, пълно себеотдаване и прилагане на законодателството с изключителна точност.

Отново Африканска чума в Добричко, вземат нови мерки срещу болестта

Миналата седмица на сайта на центъра за оценка на риска е обявена  актуализирана научна оценка за разпространение на африканската чува по свинете в България,  Европа и света. От тогава досега ситуацията е коренно променена, допълни проф. Георгиев, след като вирусът е влязъл в промишлено предприятие. Все още се изяснява как е станало това и решението за бъдещи действия ще се вземе трудно.

Заседание на комисията

"Причинителят на заболяването е с особен клас вирус, един единствен прави род семейство и всичко, с много голям геном, много прилепчив, устойчив и с най-разнообразни начини на разпространение", уточни ученият.

Правителството отпуска 3,7 млн. лева за борба с африканската чума

"За съжаление няма ваксина срещу този вирус, затова трябва много внимателно да се проследява епизоотичната ситуация да се търси източника на инфекция, защото не е нормално за две седмици да имаме 17 огнища на заразяване", каза още той.