Ремонтираха едно от най-старите училища в монтанско с европари
Ремонтираха едно от най-старите училища в монтанско с европари / Петя Димитрова
Ремонтираха едно от най-старите училища в монтанско с европари
89336
Ремонтираха едно от най-старите училища в монтанско с европари
  • Ремонтираха едно от най-старите училища в монтанско с европари

Кметът на Монтана Златко Живков представи днес основните ремонти на детска градина №10 „ Детелина” и основно училище „Св. С. Кирил и Методий” в Габровница. Двете сгради са обновени по проект „Модерни и привлекателни учебни заведения в трансграничен регион Монтана- Пирот”.  От сръбския град партньор е основно училище „Вук Караджич”. По проекта е осигурено също така оборудване за обучения, разработена е стратегия за управление на училищната собственост и 150 деца са възпитавани в социални и между-културни умения.

Общата стойност за извършените дейности в Монтана и Пирот е 412 хиляди евро или около 824 хиляди лева. Допълнително са осигурени още 104 хиляди лева от община Монтана.

Училището в село Габровница е едно от най-старите в община Монтана и най-голямото извън града. То е създадено през 1866 година и през 2016-та чества своя 150-годишен юбилей. Прага му на 15 септември ще прекрачат 156 момичета и момчета.

 

В детска градина „Детелина” се възпитават близо 100 деца. Ремонтът на сградата е най-големият, правен от откриването й преди близо 50 години.