Хоро
Хоро / Община Видин
Във видинското село Кутово за трета година се проведе фестивалът на народната носия „От раклата на баба”. В него се включиха самодейни състави от цялата Видинска област. Гости на празника бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинският съветник Десислава Димитрова.

Ценков благодари за поканата и приветства организаторите в лицето на кмета на селото Виктор Костадинов и на ръководството на местното читалище „Просвета-1937” за инициативата  и популяризирането на фестивала. Той изказа специална благодарност на председателя на читалището Юлия Цветкова, на секретаря Румяна Лаврентиева и на библиотекаря Таня Любенова. „За мен е изключително удоволствие да бъда тук и да ви поздравя с провеждането на традиционния фестивал, който събира все повече почитатели. С радост мога да отбележа вашите усилия за запазване на местните традиции и обичаи, за съхраняване на автентичните български носии, предавани от поколение на поколение” - каза Ценков и откри фестивала.

Участници в празника
Община Видин


По време на събитието се проведе конкурс за автентична народна носия от Златорожието. Жителите на село Кутово представиха богата кулинарна изложба с вкусни местни гозби и показаха на живо как се приготвя качамак.

Във фолклорната  програма се изявиха самодейци от читалищата в  селата Антимово, Каленик, Капитановци, Кошава, Покрайна, Сланотрън и от Винарово, Неговановци и Ясен - Община Ново село. За всички бяха осигурени награди и грамоти, а най-малките участници получиха занимателни пъзели.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков, придружен от Виктор Костадинов, се запозна с реализираните в Кутово проекти по програма „Местни инициативи”. През 2016 година са закупени пейки, които се използват за различни мероприятия, организирани в селото, а през 2017 година е построена нова автобусна спирка.