франкофония враца
франкофония враца / Община Враца
Зам.-кметът Петя Долапчиева награди участниците в лятното училище по френски език с пожелание да се видят отново и следващата година,. „Изключително много се радвам да видя на едно място ученици , учители и жители на Враца, отворили сърцето си към френския език. Благодарение на вас този звучен и красив език ще остане жив в нашия град.“, допълни Долапчиева.

26 деца се включиха  в инициативата, организирана от клуба на франкофоните с подкрепата на Община Враца. В рамките на две седмици малките ученици усвоиха начални знания по езика, докоснаха се до културата на Франция и се запознаха с принципите на скаутството. Лектори на тазгодишното обучение бяха 8 младежи-скаути от организацията “Les éclaireurs de France” от Южнофренския град Авиньон. Доброволците работиха съвместно и с ПП „Врачански Балкан“,като помогнаха при възстановяването на част от екопътеките в района.

На събитието бяха връчени множество награди, като участниците получиха сертификати за преминат курс на обучение, подарък от кмета на Община Враца Калин Каменов и награда от Френско-българската асоциация „Прованс – България”.  В знак на признателност за свършената работа награда получиха и гостите от Франция.

Почетният консул на България в Марсилия Жан-Мари Мартен отправи благодарност към институциите за организираната инициатива и сподели, че участието в този форум му е донесло много позитивни емоции. Благодарност изказа и директорът на Начално училище „Св. Софриний Врачански“ Антоанета Сиракова.

Лятното училище се провежда за 3-та поредна година, като целта да повиши интереса на децата по френския език. Тази година инициативата се организира съвместно между Клуба на франкофоните, Община Враца и НУ „Св. Софроний Врачански“.