/ Дарик Враца
Семинар „Дуално професионално образование и обучение и добри практики“ се провежда днес във Враца. организатори са Търговско-промишлена палата - Враца и Регионално управление на образованието.

По време на семинара се предвижда да бъдат обсъждани добри практики при предоставяне на Дуално професионално образование и обучение /ДПОО/ в България и трудностите в процеса както на обучение, така и при сътрудничеството с фирмите-партньори.

Комисията по заетост утвърди държавния план-прием след 7 клас

„Темата е актуална за професионалните гимназии, учениците, които предстои да определят своя избор за продължаване в гимназиален етап на образование и съответно – техните родители и в не по-малка степен - за представителите на бизнеса и всички институции, ангажирани с процесите в сферата на професионалното образование.

Основната цел на семинара е пред участниците да бъде представен пилотен опит от професионални гимназии вече практикуващи дуалното обучение в страната и да се дискутират добри практики, способстващи за усвояване на професия чрез работа в реална работна среда.

Готов е план-приемът за новата учебна година във Врачанско

Семинарът се провежда в изпълнение на проект „Целенасочено изграждане на капацитет за партньорство в професионалното образование и обучение в Дунавския регион за ефективно модернизиране на системите за професионално образование и обучение - Learning by Doing (Учене чрез практика), в който партньори от българска страна са Търговско-промишлена палата – Враца и Министерство на образованието и науката - Регионално управление на образованието-Враца. Като резултат от проекта се очаква изготвянето на национална стратегия за развитието на дуалното образование в България.