Работната среща в областната администрация във Враца.
Работната среща в областната администрация във Враца. / netinfo
Общо 121 паралелки със степен на професионална квалификация ще приемат ученици по държавен план–прием във врачанска област за учебната 2017/2018 г. Това стана ясно днес на заседание на Областната комисия по заетостта във Враца, председателствано от областния управител Момчил Младенов.
Основна точка в дневния ред бе съгласуването на предложения от началника на Регионалното управление на образованието Галина Евденова държавен план-прием за учебната 2017/2018 година на област Враца. Съгласуването става след проведени работни срещи с директорите на професионалните гимназии на територията на област Враца, областна администрация, представители на бизнеса и работодателските организации  и кметове на общини от областта.     

„Важно е образователната система да бъде съобразена с реалните търсения от страна на бизнеса, така че от професионални училища да излизат подготвени и конкурентоспособни на пазара специалисти“ - подчерта Момчил Младенов.

Галина Евденова представи план-приема за новата учебна година, като изложи мотивите за предложението съобразно целите, отговарящи на интересите на учениците и балансираното разпределение в съответните училища и гимназии.

Новите специалности след основно образование, по които се предлага обучение са: „Машини и системи с ЦПУ“ в Професионалната аграрна гимназия в Бяла Слатина, „Туристическа анимация“ в Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца, в Средно училище „Козма Тричков“ - Враца – „Оперативно счетоводство“,  а „Малък и среден бизнес“ в Средно училище „Васил Кънчов“ - Враца. Нови специалности са  разкрити и  в СУ „Отец Паисий“ – Враца – „Рекламна графика“ и в Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра – „Електронна търговия“. В Средно училище „Н. Войводов“ – Враца вече ще се предлага обучение по „Икономическа информатика“.

Дуално обучение тази година ще стартира в още две от общините от областта, стана ясно на проведеното заседание, а именно в  община Бяла Слатина  и в община Мездра. Специалностите с дуална система на образование са: „Производство на облекло от текстил“ в Професионална гимназия по облекло - Бяла Слатина,  а в Професионалната аграрна гимназия - Бяла Слатина  -  „Машини и системи с ЦПУ“. В община Мездра ще се осъществява  дуално обучение по специалност „Готвач“  в  Професионална гимназия „Ал. Константинов“.
Продължава развитието на дуалното обучение и в община Враца. В Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство ще се осъществи прием  по специалност „Търговия“, а в ПТГ – Враца ще има прием по специалности - „Машини и системи с ЦПУ“, „Приложно програмиране“, „Мехатроника“ и „Електрообзавеждане“ .

Обучение по „Строителство и архитектура“, „Геодезия“, „Дограма и стъклопоставяне“, „Вътрешни облицовки и настилки“, „Изолации в строителството“ и „Производство на облекло от текстил“ ще предлага Професионалната гимназия  „Д. Хаджитошин“ .
Членовете на Постоянната комисия по заетостта съгласуваха държавния план-прием за учебната 2017/2018 година. Процедурно предстои утвърждаването му в Министерство на образованието и науката.