Правят обществено обсъждане за вдигането на таксите в детските градини
Правят обществено обсъждане за вдигането на таксите в детските градини / Дарик - архив

След близо час дебати, днес общинските съветници във Враца гласуваха на първо четене да бъде повишена таксата за детските градини и да се въведе нова месечна такса в тях в размер на 5 лева, която не зависи от посещенията на децата. Кметът Калин Каменов, който бе вносител на докладната, каза още в началото, че е наясно какви ще са реакциите от тази непопулярна мярка. Целта е обаче да се прекрати практиката в детските градини да се събират под формата на дарения пари от родителите за консумативи като минерална вода, почистващи препарати, хигиенни материали. Каменов се ангажира след приемането на тези промени да издаде заповед, с която да се забрани тази порочна практика.

Заместник кметът по образованието Петя Долапчиева припомни, че таксите в детските градини не са променяни от 2010 г., а от тогава минималната заплата се е повишавала 9 пъти и консумативите като ток, вода и горива са се вдигнали многократно. Ако в 2010 г. издръжката на едно дете в детска градина е била поделена между родителите и Общината в съотношение 40:60, през 2015 г. тя вече е 28:72 %. Сега родителите не покриват дори продуктите за храната, поясни още тя. И допълни, че от Общината са изчислили, че ако едно дете посещава цял месец детската градина, разходът на родителите с предлаганите промени ще се увеличи с 13 лева.

Още преди разглеждането на тази докладна, общинските съветници от ВМРО - БНД се обявиха категорично против повишаването на таксите в детските градини. "Това решение крие рискове от отпадането на много деца от детските градини" - бе един от аргументите на патриотите. Според тях, повишението надхвърля посочените разходи. В залата против се обявиха и представителите на БСП. Съветници от различни политически сили поискаха темата да бъде подложена на публично обсъждане.

След като докладната бе приета на първо четене, кметът Калин Каменов се ангажира да бъде организирано такова обсъждане сред гражданите на Враца, което се очаква да стане след Нова година, тоест преди промените да бъдат приети окончателно.
Повече по темата може да чуете утре в програмата "Дарик Северозапад".