Тържеството във Видин.
Тържеството във Видин. / Община Видин
По традиция на 9 май, който се отбелязва като Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа, във Видин бе организирано поклонение на Руското военно гробище. Инициатор на събитието е Руски клуб 2002. На поклонението присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и секретарят на общината Иванела Андреева.

В словото си по повод тържествената дата Пасков подчерта: „За да бъдат свободни европейските народи днес и да градят заедно своето бъдеще, загиват милиони, а руската страна дава най-много свидни жертви. Днес всички имаме щастието да живеем свободни, да бъдем част от обединена Европа и да подкрепяме нейните основни ценности – мир и солидарност. Нека на този ден си пожелаем разрушителните войни да останат в миналото на човечеството, нека бъдем толерантни един към друг и заедно да преодоляваме трудностите като равноправни граждани в общия европейския дом”. Пасков отбеляза, че през есента на 1944 г. във Видин намират гибелта си повече от 230 души от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, сражавали се срещу хитлеристка Германия и признателните потомци всяка година идват на това свято място.

Днес се навършват 72 години от края на Втората световна война. Сред десетките граждани, дошли да почетат паметта на загиналите на видинска земя руски войници и офицери бяха и народните представители Филип Попов и д-р Цветан Топчиев. Присъстващите сведоха глава в едноминутно мълчание пред подвига на руските воини и поднесоха венци и цветя.