Подписаха меморандум в помощ на изоставените деца
Подписаха меморандум в помощ на изоставените деца / Община Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и изпълнителният директор на благотворителната организация „Надежда и домове за децата" - клон България Георги Симеонов сложиха подписите си под Меморандум за разбирателство. Целта на документа е двете страни да работят заедно и си бъдат взаимно полезни по отношение реализирането на социални услуги за деца и семейства, както и на ефективното реформиране на съществуващите институционални грижи за деца.

„Убеден съм, че с експертната подкрепа от страна на Община Видин ще се осъществи успешно процесът на деинституционализация и ще се създадат условия за алтернативни социални услуги" - каза видинският кмет. Общата грижа е да се реализират всички дейности, свързани с подкрепата по време на прехода на детето към семейна среда, предотвратяване на раздялата със семейството и институционализацията на нови деца. „Подписването на меморандума за разбирателство е още едно доказателство за ефективната социална политика, която води Община Видин и желанието на ръководството да си партнира с всички заинтересовани институции и неправителствени организации за създаването на по-широка мрежа от социални услуги и улесняване на достъпа до тях" - заяви Ценков.

„Аз съм абсолютно съгласен с това, което казахте, че ние си сътрудничим, за да можем да доведем до успешен край реформата за деинституционализацията. Нашата организация е готова да предостави всичките си ресурси и възможности, така че в град Видин и Област Видин да не се случва изоставяне на деца" - коментира Георги Симеонов. Той изрази готовност за пълна подкрепа и благодари за създадената добра среда за работа от страна на общината.

Конкретните цели, заложени в меморандума, са свързани с превенция за намаляване броя на изоставените деца и подкрепа за задържането им в биологичното семейство; деинституционализация на грижата за деца и оптимизиране капацитета на специализираните институции за деца в Община Видин; насърчаване на дейностите по приемна грижа и осиновяването на деца; подобряване на мрежата от социални услуги в общността за деца.