Подготвят образователна стратегия за врачанско
Подготвят образователна стратегия за врачанско / netinfo
Подготовка на Стратегия за развитие на образованието в община Враца и въвеждането на новата система за финансиране на училищата с делегирани бюджети бе обсъдено на среща между зам.-кметът по образованието Силвия Драйчева, началника на Регионалния инспекторат по образованието Галина Евденова и представители на институциите имащи отношение към образованието.

Обсъдено бе и затварянето на част от учебните заведения в селата на общината и изграждането на средищни училища с по-добри условия за учебния процес. Планира се осигуряването на средства за подобряване на учебната база, устройване на столови, осигуряване на възпитатели за целодневни занимания на учениците и възможност за по-добро медицинско обслужване. Друга тема от срещата бе създаването на защитени училища, които са с по-малък норматив за минимален брой ученици и са финансирани допълнително от Министерството на образованието, когато се намират на разстояние над 20 км. от най-близкото училище.

Всички институции се ангажираха да предоставят на експертни становища, с които ще подпомогнат изготвянето на Стратегията за развитие на образованието и вземането на конкретни мерки за подобряване на условията, при които се възпитават децата в община Враца.