Пет камбани ще звънят  в храма Свети Дух в Монтана
Пет камбани ще звънят в храма Свети Дух в Монтана / Петя Димитрова
Пет камбани ще звънят в храма Свети Дух в Монтана
88427
Пет камбани ще звънят в храма Свети Дух в Монтана
  • Пет камбани ще звънят в храма Свети Дух в Монтана

Изпълнител на строителните дейности на храм „Свети Дух в Монтана тази година е фирма „ Актив билдинг „ – София.  760 хиляди лева е стойността на обществената поръчка, с която ще бъде почти цялостното завършен  храма  като строителен обект. Това съобщи главният инженер на община Монтана Камен Каменов.  Средствата бяха отпуснати допълнително и целево за храма с решение на  министерски съвет.

Строителството включва изграждане на електрическа, отоплителна, вентилационна  и ВиК инсталации, поставяне на  мазилки, подови настилка, фаянс, каменна облицовка на външната фасада, на пергола и на камбанарията, боядисване.

Пет камбани ще бъдат монтирани в камбанарията. Най-голямата ще тежи половин тон, най-малката е 60 килограма. Камбаните ще бъдат отлети от Виктор Лимонов в Пловдив. Най-вероятно първият камбанен звън ще прозвучи през октомври. Крайният срок за строителя е преди Коледа.

 

Това, което трябва да бъде свършено, за да бъде отворен храма вероятно следващата година, е изработване на иконостас, изографисване на стените, поставяне на полюлейте и  вертикално планиране на пространството пред храма.