Патриотично възпитание и за децата от област Враца
Патриотично възпитание и за децата от област Враца / netinfo

Програмата за патриотично възпитание на област Враца за 2015г. стартира на 4 февруари и в гр. Козлодуй с представяне на художествено-документалният филм „Ботев. От Голгота, към свобода“. Стартът на Програмата ще бъде даден от народният представител Красимир Богданов. Филмът и срещата с творческият екип и актьорите ще се излъчи на същият ден от 18. 00 часа в Дома на енергетика.

Програмата за патриотично възпитание е създадена през 2012г. в Община Враца и се осъществява под патронажа на Красимир Богданов. Тя цели да съхранява, запознава и популяризира сред младите хора, традиционните български духовни и културни ценности,  За трите години на съществуването си, тя претърпя сериозно развитие, осъществи десетки инициативи, обучаващи и възпитаващи децата в дух  на родолюбие. С нея се ангажираха различни личности и институции:

Регионална библиотека „Хр. Ботев“, Мемориален комплекс „Ботев път“, Регионален исторически музей с Художествена галерия, Младежки дом, Център за работа с деца, Етнографско-възрожденски комплекс, Военен клуб-Враца, Врачанска митрополия, общественици и учени. Събитията преминават при подчертан обществен и медиен интерес. В резултат на това, бяха спечелени много нови приятели на Враца, включително сред българските общности в чужбина/в Македония, Молдова, Румъния, Испания/. Предстои, Програмата да бъде представена и в столицата на Европейският съюз - Брюксел.

 

Програмата за патриотично възпитание за 2015 г. ще се осъществява за първи път на областно ниво. Това налага нейното реализиране на три равнища: за Община Враца – по специално разработен план, като официалният старт за общината е на 18 февруари със състезание посветено на живота и делото на Апостола на българската свобода Васил Левски; за общините Бяла Слатина, Мездра и Криводол – по приложения план; за останалите общини – чрез излъчване на  филма „Ботев. От Голгота към свобода“/по заявка/.