Откриха жътвата в с. Манастирище
Откриха жътвата в с. Манастирище / Виктория Пандурска

С традиционен ритуал отркиха тази година жътвата в с.Манастирище, врачанско. Докато пееха типичните за нашия край жетварски песни, преди първият комбайн да влезе в пшеничената нива, самодейците със сърпове в ръце ожънаха първите житни класове пшеница.  Вързаха първия житен сноп, изправиха го и най-опитната жетварка, заедно с домакина на нивата, поставиха пара върху снопа, за да е на  берекет годината и да е лека работата.

Организатор на събитието бе Кунчо Кузманов, управител на местна фирма, със съдействието на Община Хайредин и участието на самодейците от читалище „Светлина”- 1928.

„Традицията в община Хайредин продължава вече тридесета година, каза секретарят на читалището Пенка Кръстева. - Стараем се да запазим българското и да го предаваме на младите”, допълни още тя.

 

„Най- важното е, че се събират млади българчета, които научават как се изкарва хлябът и как се работи на полето, а пък ние по-старите  хора се вълнуваме, че все още има деца в България, които идват при нас, учат се и съхраняват българското. През последните години хората започнаха да оценяват колко е важно да пазим своята идентичност и да поддържаме българския дух жив”, каза Кунчо Кузманов, който е и един от сновните благодетели на читалището в селото.