лекар със слушалка
лекар със слушалка / netinfo
Защо печалбата на болницата в Лом е намаляла през 2016 г. и е само 15 000 лв., а са сключени договори за външни услуги със 100 000 лв. повече в сравнение със 2015 г.? Защо заплатите за една година са намалели с около 300 000 лв. и защо лекари и сестри напускат лечебното заведение? Защо се водят „мъртви души“ – и пациенти, и персонал? Тези и други въпроси зададоха общинските съветници д-р Людмил Кирилов и д-р Николай Жиков по време на обсъждането на финансовия отчет за 2016 г. на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ по време на заседанието на Общинския съвет в Лом. Те, както и други съветници, поискаха отчетът на МБАЛ да бъдат обсъдени на отделно заседание, посветено само на проблемите на болницата, но не предложиха конкретна дата. Това съобщава в. "Лом прес".

Заседание на Общинския съвет, посветено само на здравеопазването в града, на което да присъстват и новоизбраните народни представители от 12 МИР - Монтана, поиска и самият управител на МБАЛ „Св. Чудотворец“ д-р Георги Савков. Според него, много от сериозните проблеми, засягащи не само ломската, но и всички болници, са законодателни и ако не се решават своевременно, последствията ще бъдат неблагоприятни за всички.

„За една година приходите от болнична медицинска дейност по договор с РЗОК са намалели с 283 000 лв., като резултат от въведеното чекиране на пациентите, пръстовата идентификация при постъпване и изписване от болнично лечение, намаление на лимитите, спрямо предходната година и преустановяване на заплащаненато на изпълнена надлимитна дейност, каквато болинаца е изпълнила за 24 000 лв., без да има сигурност, че същата ще бъде заплатена в следващата година. Вече втора година РЗОК заплаща дейността по клинични пътеки само до размера на определения лимит. Остава нерешен въпросът и с извършена надлимитна дейност в размер на 27 000 лв. от 2015 г. Изпълнявайки социална функция, болницата е задължена без отказ да приеме на лечение всеки пациент, потърсил помощ, без да има гаранция за последваща финансова реализация на разходите, вложени за лечение“ – пише в отчета, представен от д-р Георги Савков. Според д-р Людмил Кирилов, би трябвало да се направи сравнителен анализ за последните 5 години, за да се види влошаването на показателите на дружеството и тенденция към още по-недобри финансови показатели.

Финансовият отчет на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ за 2016 г. бе приет за сведение от Общинския съвет в Лом с 15 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“. Съветниците приеха и отчета на другото медицинско заведение, което е 100 % общинско – „ДКЦ- 1 Лом“ с управител д-р Чавдар Антонов.
 
в. "Лом прес"