Обсъждат използване на възобновяеми енергийни източници във Видин
Обсъждат използване на възобновяеми енергийни източници във Видин / Снимка: областна администрация - Видин

Областна администрация - Видин бе домакин на заключителна конференция по проект „Подобряване качеството на околната среда чрез обмен на добри практики и прилагане на мерки за повишаване употребата на възобновяеми енергийни източници". Проектът се изпълнява от „Сдружение за регионална инициатива - България" в партньорство с община Брегово и община Силвано Д'Орба, Италия. Заместник - областният управител Любомир Низамов приветства участниците в проекта, реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

При представянето на заключителния доклад по проекта бе подчертано, че двата целеви региона - Северозападен планов регион в България и Северозападен район в Италия, притежават сериозен потенциал за използване на възобновяеми енергийни източници и чрез тяхното разработване и експлоатация могат да осигурят значителна част от енергийните си нужди.


Наред с резултатите от реализацията на проекта, по време на форума бяха представени и разработените стратегии за използване на възобновяеми източници в двете общини. Участниците обсъдиха и възможностите за популяризирането на добрите практики по проекта, развитието на взаимоотношенията и създаването на дългосрочни партньорства. Водещата организация представи документалния филм „Зелена енергия - зелено бъдеще", създаден по време на учебно посещение в Италия.


За участие в конференцията от италианска страна пристигнаха Джузепе Коко, съветник в община Силвано Д'Орба и Джовани Нани, председател на организация от 31 общини в провинция Алесандрия. На форума присъстваха и представители на областната администрация, неправителствени организации и кметове на общини.