/ Областна администрация Видин
Готовността на институциите за предстоящия зимен сезон в област Видин бе обсъдена на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия Представители на общините и териториални звена на централната изпълнителна власт докладваха за свършеното до момента.  

Директорът на Областно пътно управление - Видин Павел Драганов информира, че наличната оборудвана и в готовност механизация на територията на областта, включва 6 комбинирани машини и 7 снегорина. Останалите машини работят на обект: „Ремонт на път III - 114 Динково - Дреновец - Ружинци от км. 22+000 до км. 43+066”. с дължина 21,066 км. Изпълнението на обекта трябва да приключи на 30 октомври. ОПУ-Видин има готовност при влошаване на метеорологичните условия техниката да бъде прибрана и да се приведе в готовност в рамките на 24 часа.

Започна подготовката за зимния сезон

По информация на пътното управление се очаква заповед на АПИ за въвеждане на дежурства по пунктовете. Във връзка с наличните инертни материали, Драганов допълни, че към момента са налични 60% от необходимия пясък, като в най-кратък срок предстои подсигуряването на необходимото количество сол и сухо вещество калциев двухлорид.

Представителят на Електроенергийния системен оператор - Мрежови експлоатационен подрайон - Видин информира присъстващите, че всички дейности по профилактика и поддържане на преносната мрежа и съоръженията по обектите на „ЕСО” ЕАД при МЕПР - Видин, на цялата територия обслужвана от района са извършени.

В сектор „Автотранспорт” всички автомобили и специализирана техника са технически изправни. Пуснати са заявки за доставка на консумативи и резервни части, които ще бъдат необходими през започналия есенно-зимен сезон.

Ръководителят на Оперативния център Видин, Дирекция „Експлоатация и поддръжка”, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД докладва, че одобрената план-програма по поддържане на електросъоръженията, собственост на дружеството, за 2018 г. се изпълнява в определения обем и срок, което е предпоставка за осигуряване на нормално електроснабдяване на потребителите през есенно-зимния сезон 2018-2019 г.

Нормалната работа на електроразпределителните съоръжения при зимни условия се осигурява чрез поддържане на денонощни дежурства, поддържане на необходимия резерв от материали, съставяне и стриктно изпълнение на графици за провеждане на мероприятия по подготовка на съоръженията за работа при зимни условия, поддържане на горещи телефонни линии за сигнали за възникнали аварии и редица други мероприятия.

„ВиК”-Видин текущо извършва обход на всички външни и вътрешни водопроводни мрежи, като регистрираните новооткрити аварии и течове се отстраняват своевременно. Във Видин и в Белоградчик са доставени и монтирани липсващите капаци на ревизионни шахти по улиците с интензивно движение на автомобили.

Извършен е оглед и съответно изместване или укрепване на водопроводите преминаващи през реки и дерета. Осигурено е отопление на хлораторните помещения. По график се провежда есенна дезинфекция. Не е приключило възстановяването на уличните настилки при отстраняването на аварии.

Тази дейност ще продължи в зависимост от метеорологичните условия. Дружеството е извършило проверка на запасите от авариен материал и е осигурено попълването им. Осигурени са материали за изпълнение на мероприятията по зимната подготовка и отоплителни материали. Механизацията и автомобилния парк са подготвени за работа при зимни условия.

Директорът на РЗИ-Видин запозна присъстващите с готовността на инспекцията за предстоящия зимен сезон. Изготвени са и са изпратени Указания за подготовката на лечебните и здравните заведения на територията на област Видин за работа при усложнена зимна обстановка.

Актуализиран е Плана за действие и предприемане на превантивни мерки от РЗИ-Видин и лечебните и здравните заведения в областта за работа през зимния период 2018/2019г. и при усложнена зимна обстановка.

Изготвен е списък с броя на хората по населени места, провеждащи диализно лечение в МБАЛ „Св. Петка” АД - Видин, живеещи извън Видин. Списъкът е предоставен на ОПУ-Видин и РД ПБЗН-Видин с цел приоритетно почистване на определени маршрути при необходимост.

От здравната инспекция съобщиха, че е създадена организация за своевременно транспортиране и хоспитализиране на спешни случаи, родилки, болни, нуждаещи се от хемодиализа, както и тежко болни.

По време на заседанието стана ясно, че Центърът за спешна медицинска помощ във Видин очаква доставка на нови линейки. По информация на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към настоящия момент се извършва подготовка на пожарната и спасителната техника за работа при есенно-зимни условия.

Пожарните служби в областта разполагат с по два автомобила с висока проходимост, а в РСПБЗН-Видин се осигурява дежурство и с една верижна машина МТЛБ. Дирекцията допълнително разполага с 2 броя МПС тип UTB и 1 брой ATV, както и с два микробуса с повишена проходимост за извозване на хора и доставка на лекарства и стоки от първа необходимост.

На територията на общините в област Видин са предприети мерки и е създадена организация по планирането на защитата при бедствия при усложнена зимна обстановка -  стана ясно на днешното заседание на областния щаб. Общините Белоградчик, Бойница, Брегово, Видин, Димово, Кула и Макреш към момента имат сключени действащи договори за зимно поддържане и снегопочистване. 

В община Грамада предстои процедура за избор на изпълнител за зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа за зимен сезон 2018 – 2019г. В община Ружинци предстои сключване на договори с физически лица за почистване на общинската пътна мрежа.

Община Ново село и община Чупрене разполагат със собствена техника за почистване. Кметът на община Бойница информира, че общината е закупила 400 метра снегозащитни платна, както и 8 малки роторни снегорина за почистване на площадките и тесните улички.

Генчева съобщи още, че общината ще се снабди с още един роторен снегорин, чрез изпълняван проект по Програма Интеррег V-A Румъния-България.