/ iStock/Getty Images
Община Мездра е подпомогнала с еднократна финансова помощ 77 семейства, в които са се родили деца през 2021 година, съобщиха от общинския пресцентър.

Финансовата помощ за семействата е в размер от 100 до 700 лева /за раждане на близнаци/, уточняват от общината. Общата сума, която е изплатена е в размер на 26 хиляди лева за миналата година.

От общия брой семейства 54 са получили по 350 лева еднократна помощ за раждането на първо дете, 21 семейства са подкрепени с по 300 лева за второ дете. През 2021 година в едно семейство се е родило трето дете и то е получило 100 лева като помощ. Има е една двойка близнаци, родени през 2021 година в Мездра.

Финансовата подкрепа от община Мездра се предоставя на семействата вече 14 години, като за този период са изплатени повече 530 хиляди лева на повече от 1600 семейства, допълват от общинската администрация. Размерът на еднократната помощ за насърчаване на раждаемостта се гласува всяка година при приемането на общинския бюджет.

Единствените изисквания към родителите, за да получат помощ за раждането на дете, е поне единият от тях да има постоянен и настоящ адрес в община Мездра и двамата да са завършили най-малко средно образование.
БТА