Обновиха храма на Свети Архангел Михаил в село Вирове
Обновиха храма на Свети Архангел Михаил в село Вирове / снимка: Петя Димитрова

Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи литургия в църквата на село Вирове, община Монтана навръх Архангеловден. Денят, в който се почита Архистратега на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е храмов празник на селцето от 420 жители. С общи усилия хората преди 80 години построили църквата и я посветили на Свети Архангел Михаил. Тази година с подкрепата на Дирекцията по вероизповеданията, община Монтана и кметството във Вирове, е обновена изцяло фасадата, подменени стъклата и ремонтиран покрива.

Обновиха храма на Свети Архангел Михаил в село Вирове
netinfo

Възстановена е и външната икона на покровителя на храма като дарение от Нина Антова - художник реставратор. Антова е дългогодишен председател на читалище "Цар Борис ІІІ" София и за 2010г. е обявена за личност на Асоциацията на съвременните читалища. Семейството на художничката води началото си от монтанското село Вирове.

"Продължаваме да търсим средства за вътрешната реставрация на църквата. Около 40 хиляди лева са необходими за възстановяване на иконите", каза кметът на селото Валентин Колов.