Обезщетяват стопаните на овце, поразени от „син език”
Обезщетяват стопаните на овце, поразени от „син език” / DarikNews архив

В последните десет дни няма регистриран случай на заболяването „син език” по овцете в региона , съобщи д-р Людмил Антов – директор областна дирекция по безопасност на храните в Монтана

Съставени са 126 акта за обезщетяване на собственици на овце, които са умрели с признаци на „син език”. Предложенията се изготвят при определени условия като налични проби и заповед за констатиране на заболяването в населеното място. Обезщетенията варират между 120 и 140 лева за овца като общата им сума за стопани от област Монтана е 50 250 лева. Досега са изплатени 32 720 лева.

По време на проверките инспекторите констатирали, че много от животните не са маркирани и поради тази причина на 15 души е отказано обезщетение. То не се дава и когато няма екарисажна бележка, чрез която се доказва, че заболялото животно е унищожено по съответния ред.

През следващата година агенцията ще вземе мерки за минимизиране на болестта „син език” с предпазна ваксинация. Тя се извършва на два пъти като се очаква 95 на сто от животните да изградят траен имунитет срещу заболяването .