Общественото обсъждане
Общественото обсъждане / Дарик Враца
Закупуване на тролейбуси втора употреба и нови дизелови автобуси, които да обслужват Враца и близките села е новото предложение на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. То бе дискутирано по време на обществено обсъждане, провело се в залата на  Общинския съвет.  Предложението бе представено от Виктор Чаушев - председател на Сдружението и инж.Цанко Симеонов. „Двамата взеха дейно участие в предишното обществено обсъждане и затова ги привлякохме към нашата идея за обновяване на обществения транспорт“, обясни зам.кметът Мария Попова.

Според предложението тролейбусите ще обслужват 4 линии. За пълното покриване на всички курсове ще трябват 14 машини, но първоначално ще бъдат закупени по-малко, заради липсата на достатъчно пари. Два са наличните варианти на този етап – от чешки град, от където могат да се закупят тролей марка „Шкода“21ТР произведени 2001 г. или тролей от Стара Загора.

Обсъждането
Дарик Враца

Предлага се и закупуването на14 нови дизелови автобуса, които според вносителите са по-добрия вариант от тези, работещи на газ. Основната причина е по-ниската цена за бройка, далеч по-евтиното обслужване, наличието на депо, което може да поеме веднага дизелови автобуси, но не и газови, вече обучен персонал и др. Общата инвестиция за тях ще е 10 пъти по-ниска от тази за газовите при почти минимална разлика в екостандартите.
По време на обсъжданията бяха зададени въпроси за обхвата на линиите, които ще обслужват новите автобуси, за цената на билетите, за цената на горивото и др.

Калин Каменов
Община Враца

На общественото обсъждане, кметът Калин Каменов заяви, че Враца ще запази екологичния си транспорт и дори ще го надгради. 
  
„Категоричен съм, че тролейбусният транспорт в града ще бъде запазен и обновен с нови и по-комфортни превозни средства. В момента се провеждат преговорите за новия програмен период по оперативните програми. Като член на Управителния съвет на НСОРБ ще настоявам общините, които имат контактна мрежа и съществуващ екологичен транспорт, да бъдат допустими за кандидатстване по програми с европейско финансиране. По този начин ще успеем да закупим още тролейбуси“ – коментира Каменов.

По време на срещата граждани и общински съветници имаха възможността да разберат разликата между дизеловите и метановите автобуси, както и да обсъдят вариантите за промяна в транспортната схема на Община Враца, така че тя да е максимално удобна за живущите в града и в населените места. В края на дискусията, присъстващите се обединиха около варианта за закупуване на по-нови тролейбуси и комбинирането им с дизелови автобуси с висок екологичен клас.