Нормализира се обстановката в община Враца след снеготопенето
Нормализира се обстановката в община Враца след снеготопенето / DarikNews.bg

Няма опасност за населението в село Горно Пещене, съобщи днес кметът на Община Враца инж. Николай Иванов. Нивото на водата в язовир "Сухия Скът" е спаднала с още един метър от неделя. Нивото на реката в селото също спада, пътят до селото е почистен, след като на 25 февруари е бил залят на три места. Няма опсаност скъсване на язовирната стена, оттокът през превилвика е спаднал с 30 см. Продължава наблюдението на всички язовири в община.

Ето каква е обстановката в момента в селата на общината след обилното снеготопене:

Без проблеми са селата Баница, Веслец, Вировско, Згориград, Лютаджик, Мало Пещене, Нефела, Оходен, Тишевица, Челопек, Чирен и Три клаенци.

В с.Косталево на 25 февруари  всички улици са приличали на реки от повърхностни води. Взети са бързи мерки и с чували е ограничено навлизането на водата в дворовете в най-критичните зони. Няма повишаване и на нивото на язовира, обстановката се нормализира.

В Бели извор нивото на реката спада, не е имало излизане на реката извън коритото.

В село Върбица е имало наводнен приземен етаж на къща от повърхностни води,  проблемът е отстранен, но трябва да се търси по-трайно решение.

Власатица - водата в канала намалява, оттегля се и от залятите дворове, наводнените мазета са отводнени.

Голямо Пещене - водата се е оттеглила от двата наводнени двора, обстановката се нормализира.

Девене е била  залята помпената станция, от ВиК вече са решили проблема и селото е водоснабдено.

В село Лиляче е повишено нивото на реката, но няма опасност от разливане.

В Мраморен още на 25 февруари центърът на селото е бил наводнен. За 8-и път се наводнява къща наблизо, ще се търси решение за продълбочаване на канала или неговото разширение, за да се предотврати за в бъдеще заливането на този дом.

В село Паволче водата от снеготопенето е пълни септична яма  в близост  до детска градина, "Гражданска защита" изпомпват, но тя отново се пълни, което кара мръсната вода да се връща обратно в кухнята на градината. И за тук ще се търси по-трайно решение.