Незаконни оръжия и над 500 боеприпаса откриха полицаи
Незаконни оръжия и над 500 боеприпаса откриха полицаи / ОД на МВР - Видин

Незаконно притежаван боен арсенал и множество предмети, част от тях по първоначални данни с културно-историческа стойност, са били иззети при специализирана полицейска операция. Акцията е била на служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в Областната дирекция на МВР-Видин.

Претърсен бил имот в землището на село Плешивец. Имотът е използван от 55-годишен мъж. В помещенията били намерени и иззети три различни по вид, марка и калибър огнестрелни оръжия – пистолет, автоматично нарезно оръжие и малокалибрена пушка. Наред с оръжията били открити и общо 565 боеприпаса – различен калибър, както три метални цилиндрични предмета с отвори в двата края и вътрешни резби, отговарящи по вид на заглушители.

При петърсването разследващите се натъкнали и на множество предмети с вид на културно-исторически ценности. Според първоначалното мнение на експерт от Регионален исторически музей - Видин, предметите са от Античността и Средновековието. Предстои назначаване на експертиза за точното им датиране.

55-годишният е задържан първоначално с полицейска мярка за срок до 24 часа, а по случая в областната дирекция е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност, с решение на Белоградчишкия районен съд е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.