Над 1700 пациенти си избраха нов личен лекар
Над 1700 пациенти си избраха нов личен лекар / Дарик - архив

Във Видин 1736 здравноосигурени граждани са си избрали нов личен лекар през декември 2016 г., съобщават от Районната здравно-осигурителна каса в града. Смяната на  общопрактикуващия лекар става два пъти в годината - през декември и през юни. През юни 2016 г. във Видин 1265 жители от региона са упражнили това свое право.

Преизборът през декември най-логично се обвързва с движението на новоприети студенти в големите градове. Най-подходящо в техния случай е да се направи т. нар. "временен избор" за период от един до пет месеца, след което системата автоматично ги връща при постоянно избрания им личен лекар.

За 2015 г. данните сочат, че 1565 души са направили преизбор на личен лекар с регистрация на територията на област Видин през месец декември; 1460 - през юни 2015 г.

Смяната на личния лекар става като при новоизбрания лекар пациентът попълва „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар". Представя също здравноосигурителната си книжка и документ за самоличност.

Най-честият повод здравноосигурените граждани да вземат решение за смяна на личния лекар се обвързва с влошения достъп до лекаря, когато пациентът има нужда от лечение.

"Задължение на лекарите е да уведомят здравноосигурените си пациенти за максималната стойност, която те заплащат за лекарствените продукти, за нивата на реимбурсация, както и за стойността, до която се заплащат от НЗОК", напомнят от здравната каса във Видин.

До личните лекари и аптеките са изпратени актуални указания - как се изписват тези лекарствени продукти с едно активно вещество за лечение на диагноза „Есенциална хипертония", за които от Нова година се въведе 100% реимбурсиране на лекарствения продукти. Не би следвало да се връщат здравноосигурени пациенти в аптека, договорен партньор на РЗОК, при положение че аптеката е поела ангажимент да осигурява тази група лекарства по рецептурна книжка.

"Поради сигнали на здравноосигурени пациенти, уточняваме, че на една рецептурна бланка могат да се изпишат повече от едно лекарства, но когато са изцяло платени от здравната каса. Не се комбинират изцяло с частично платени лекарства за един пациент на една и съща рецептурна бланка. Това не се отличава от досегашните условия за изписване и отпускане на лекарствени продукти", коментират от РЗОК-Видин.