Представителите на Враца
Представителите на Враца / netinfo
Представители на младшите посланици на ЕП от Средно училище „Никола Войводов“  - Враца заедно със старши посланик Галина Ганева-Костадинова взеха участие в граждански диалог на тема „България по пътя на еврото“.
Диалогът се проведе в Дома на Европа в София, с участието на Валдис Домбровскис, заместник – председател на Европейската комисия и отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари. Поддръжници на господин Домбровскис бяха финансовият министър Владислав Горанов и евродепутатът Ева Майдел. Водещ на диалога бе журналистът от БНТ Добрина Чешмеджиева.

В рамките на около два часа се обсъдиха основните акценти по отношение на еврото, неговото развитие като обща европейска валута, стратегията за увеличаване значимостта на еврото в глобален мащаб.

Владислав Горанов каза, че еврото съвсем успешно преминава през финансовата криза от 2009 година и показва своята стабилност. „Рискове винаги има, но еврото е гаранция за невъзвратимостта на европейската интеграция и мира в ЕС“, каза финансовият министър, а Европейската централна банка показва устойчивия растеж на еврото като втора валута в света.

България е наясно какво трябва да изпълни, за да влезе в еврозоната. Има пазарни механизми, чрез които да се превъзмогне „шока“ от въвеждането на единната европейска валута и да се минимизират рисковете за финансовата и банковата стабилност на страната.
А според евродепутата Ева Майдел България вече има план към еврозоната, определена посока и пътна карта.