Стефан Стефанов (вляво) - бившият директор на гимназията. Снимка - архив. 
Стефан Стефанов (вляво) - бившият директор на гимназията. Снимка - архив.  / Дарик - Враца
Министерството на културата излезе с официална информация по случая с дисциплинарното уволнение на директора на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино. Първото, което подчертават от там е, че министерството като принципал на училището, няма намерение да закрива или да мести гимназията. 

Директорът Стефан Стефанов е уволнен дисциплинарно вследствие на констатирани нарушения при проверка от страна на МК през ноември 2017 г. Но за тежестта на дисциплинарното наказание са взети предвид и  резултатите от предишни инспекции на място, за които не са изпълнени или частично са изпълнени направените предписания.

Множество проверки от страна на Министерството на културата, Регионалното управление по образованието (РУО)  - Враца и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) показват, че в качеството си на директор Стефан Стефанов не е изпълнил свои законови задължения, свързани с образователния процес, като приема на ученици, воденето на задължителна училищна документация и упражняването на контрол върху тази дейност, както и дейности  по управление на държавната собственост.

Сред нарушенията са прием на ученици без провеждането на изпит за проверка на способностите, използване на стаи в училищното общежитие от служители и външни лица, включително и без заплащане на наем и режийни разноски.

Проверките на МК и РУО от 2016 г. до сега показват сериозно разминаване между броя на записаните ученици и тези, които реално посещават занятия. В дневна форма на обучение са били записани за ученици лица на възраст, значително надвишаваща задължителната училищна възраст.

Директорът на ПГКО не е предприел нужните мерки за коректно отразяване на отсъствията на учениците и за отписване на учениците, които трайно не посещават училище по неуважителни причини. По този начин училището получава финансиране за ученици, които не се обучават реално.

За посочения период в МК са постъпили няколко сигнала и за насилие от страна на учители над ученици и между ученици, които своевременно са препратени към ДАЗД.  

Министерството на културата предприе всички необходими действия и за директор на гимназията до заемане на длъжността чрез конкурс е назначена изкуствоведът Яна Орлинова, която ден по-рано беше представена на служителите в училището. Конкурсът ще бъде обявен в най-кратки срокове. Яна Орлинова е завършила Професионалната гимназия по каменообработване и е с 5-годишен преподавателски стаж в училището.