Междуведомствена комисия във Враца ще следи за спазване на Закона за електронните съобщения
Междуведомствена комисия във Враца ще следи за спазване на Закона за електронните съобщения / Дарик Враца, Галя Василева

Проблемите с висящите кабели на отделните оператори на територията на Враца, беше една от обсъжданите теми на работна среща между кмета на Община Враца д-р Костадин Шахов и председателя на Комисията за регулиране на съобщенията проф. д-р Веселин Божков. Беше обсъден и проблемът с разположението на базовите им станции. Веселин Божков сподели, че проблемът с подземното полагане на кабели се разглежда в национален мащаб, тъй като част от операторите не спазват изискванията на нормативната уредба и не инвестират средства, необходими за изпълнението на предписанията на Комисията.

Това е петата подобна среща с ръководство на голяма община, посочи  Божков. Той изрази задоволство от подхода на ръководството на община Враца и положените усилия да се позволи по-добро координирано взаимодействие между Комисията за регулиране на съобщения, териториалното поделение на ДНСК и местната администрация.

В резултат на срещата бе взето решение за създаването на междуведомствена група, която ще проведе съответните разговори между отделните оператори, действащи на територията на град Враца за съвместно прокопаване и полагане на подземни комуникации и която да осъществява контрол и гарантира спазването на Закона за електронните съобщения.

Съвместната работна група ще действа по определен график и след предварително обявени проверки ще следи за спазването на изискванията на нормативната уредба в интерес на гражданите, спазвайки принципите за ефективна конкуренция и равнопоставеност между операторите на принципа. До края на годината цените на трите оператора ще паднат, заяви още Божков, въпреки нележанието им.

Проблемите с качеството и обхвата на радиочестотите са най-вече от техническо естество. От началото на годината няма умишлено заглушаване на честоти.