Мездра отново е домакин на евроквалификации по футбол
Мездра отново е домакин на евроквалификации по футбол / Снимка: Gong.bg

През този месец Мездра отново ще бъде домакин на квалификационен турнир по футбол от календара на УЕФА. На 17, 19 и 22 септември градският стадион „Локомотив" ще приеме три срещи в първа предварителна група от първия квалификационен кръг на XI UEFA European Women's U19 Championship, в която е и националният отбор на България. Oстаналите три мача ще се играят на ст. „Георги Бенковски" в Тетевен.

Съпернички на нашите момичета, чийто селекционер е Емил Кърцелски, са представителните формации девойки до 19 г. на Норвегия, Холандия и Хърватия. Ето и пълната програма:

17 септември (събота) 2011 г. - 17.00 часа

в Тетевен: Норвегия - България,

в Мездра: Холандия - Хърватия,

 19 септември (понеделник) 2011 г. - 17.00 часа

 в Тетевен: Норвегия - Хърватия,

в Мездра: България - Холандия,

 22 септември (четвъртък) 2011 г. - 17.00 часа

в Мездра: Норвегия - Холандия,

в Тетевен: Хърватия - България.

В следващия, втори квалификационен кръг (март - април догодина), продължават отборите, заели първите две места в 10-те предварителни групи, най-силният трети тим, който има най-добри показатели в преките си двубои с двата лидера в своя квартет + трите команди с най-висок рейтинг - Германия, Франция и Англия.

За финалния етап на шампионата, който е от 2 до 14 юли 2012 г. в гр. Мугла (Турция), се класират 7-те най-добри формации от стария континент + домакините (по право).

Актуален европейски шампион в тази възраст е Германия, която на финала на Championship 2010/11 през юни в Италия победи Норвегия с 8:1.

В миналогодишния квалификационен цикъл девойките до 19 г. на България загубиха от Исландия с 0:2, от Украйна с 0:1 и от Израел 1:4 и отпаднаха от надпреварата още в първия квалификационен кръг (11 - 16 септември 2010 г., Тетевен/ Мездра).