Подписването на договора.
Подписването на договора. / Община Монтана
Обединение „МОНТАНА - ПРОГРАМА КАВ 2017" ще разработва комплексната  програма за намаляване нивата на замърсителите ФПЧ 10 (фини прахови частици) и ПАВ (полициклични агрегатни въглеводороди) на Община Монтана за периода 2019-2023 г.

 Днес кметът Златко Живков подписа договор с Яна Кирилова - представител на обединението. Поръчката за разработването на програмата е  на стойност 139 872 лева. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г."

Предоставената безвъзмездна финансова помощ  е на стойност 182 672 лева, от които 155 271 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 27 400 лева от държавния бюджет на Република България. Крайният срок на проекта е 08.12.2018 г.

Стратегическата цел е да се осигури здравословна среда за живот на населението на Монтана и висока степен на защита на околната среда. В рамките на изпълнението ще бъде събрана информация от измерванията на инспекцията по околната среда за чистотата на въздуха. Ще се направят и допълнителни изследвания в различни точки на града.

Планирано е социологическо проучване, което да покаже мнението на хората и техните предложения за промени. Комплексната оценка ще включва показателите за качеството на въздуха, основните причинители за замърсяванията, влиянието на  климатичните и метеорологичните  фактори. Ще бъде използван специален софтуер  за оценка на ситуацията.