Лошите пътища са основна причина за катастрофите, смятат младежи
Лошите пътища са основна причина за катастрофите, смятат младежи / Дарик Враца

Ремонтирането на пътната мрежа е една от мерките за намаляване на жертвите по пътищата в краткосрочен план, смятат 23 % от младежите, включени в проучване на тема безопасност по пътищата. В допитването са участвали млади хора от Враца, Видин, Благоевград, Кюстендил, Шумен, Добрич и Варна. Според 27 % от тях за решаване на проблема в дългосрочен план трябва да се пренапише законодателството, 23 % отново сочат оправяне на лошата инфраструктура.

Проучването е проведено от 06 до 19 октомври 2013 г., като част от кампания „Безопасно и икономично – шофирай еко-ЛОГИЧНО!“, в която са участвали общо 766 младежи. Проучването е направено от сдружение „Отворена младеж“ по проект „Застъпници за пътна безопасност“ . Още резултати от допитването  -23% от младите хора смятат, че провеждането на информационни и превантивни кампании е най-ефективният начин за намаляване на жертвите по българските пътища в краткосрочен план. 19% смятат същото, гледайки и в дългосрочен аспект. 37% от младежите смятат, че превантивните кампании имат най-голям ефект за повишаване на информираността сред участниците в движението по пътищата.

78 % от анкетираните са на мнение, че е най-опасно да се шофира след употреба на наркотици или на алкохол /дори една бира/.

В тази връзка от сдружението планират да раздадат общо 137 различни награди на различни етапи, в рамките на една година, на различни екипи от цялата страна, занимаващи се с проблематиката на пътната безопасност. Най-много ще са подготвените пакети с комуникационни материали и небезизвестните алкоочила. „Тези материали са разработени в отговор на обратна връзка за нужди на местно ниво и ще могат да се получат от всички, които искат да ги използват преди Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП (17 ноември 2013г., казаха за Дарик от Сдружението.