Районът Ортенау предлага високо качество на живот и се радва на курортна зона с голяма популярност
10 компании от регион Ортенау са се обединили около идеята за провеждане на кариерна борса във Видин. Под ръководството на областния управител на Ортенау Франк Шерер фирмите ще представят свободните си позиции и условията за кандидатстване. Представители на организацията за регионално развитие на Ортенау ще информират за възможностите за професионална реализация в целия регион.

Инициативата за трудовата борса се заражда по време на последното посещение на областния управител на Видин Албена Георгиева през септември 2018 г. в Ортенау по покана на колегата й Франк Шерер.

Десет компании от Ортенау ще участват и очакват с нетърпение да представят предложенията си за работа на 3 септември 2019 г. в сградата на Областната администрация във Видин. Делегацията ще бъде придружена от членове на Областния съвет на немския регион, които подкрепят партньорството с област Видин.



Представянето на ортенауските фирми ще се осъществи с подкрепата на организацията за икономическо развитие на регион Ортенау - WRO (Wirtschaftsregion Ortenau). Със своята собствена марка www.leadingcompanies.de, организацията популяризира региона като привлекателно място за работа и живот на повече от 10 кариерни събития годишно.

Предстоящата трудова борса освен свободни позиции ще представи и дуалната форма на обучение в Германия. Това е обучение комбиниращо училищното образование с практиката и гарантира квалификация, която точно отговаря на нуждите на компаниите. В допълнение на тригодишното обучение има и заплатата, с която човек може да се издържа, а след обучението пред всеки един се отварят многобройни възможности.

Всеки, който има познания по немски или английски език и се интересува от възможности за професионална реализация в Ортенау, е добре дошъл на 3 септември във Видин в конферентния център на областната администрация. Участващите фирми ще бъдат представяни от своите собственици и кандидатите ще имат възможност да се представят директно пред тях, без посредник.

За регион Ортенау

Разположен между река Рейн и планината Шварцвалд, характеризиращ се с очарователен пейзаж и мек климат, регион Ортенау със своите 1861 кв.км е най-големият регион в Баден-Вюртемберг. В своите 51 града и общини живеят около 429 000 жители, от които около 186 000 в големите градове в Офенбург, Лар, Кел, Оберкирх и Ахерн.

Ортенау е икономически много добре развит регион, съчетаваш малки предприемачи, големи индустриалци и множество средни и семейни компании. Преобладава производствената индустрия. Икономиката може да разчита на добре развит транспорт. Важен икономически фактор в Ортенау е също селското стопанство с традиционното винопроизводство и овощарство.

Регионът е и туристически магнит. С многобройните си съоръжения за отдих и развлечения, както и разнообразни кулинарни предложения, достигащи върховата гастрономия, Ортенау предлага високо качество на живот и се радва на курортна зона с голяма популярност.

За партньорството Видин - Ортенау

Партньорството между регионите Ортенау и Видин съществува oт април 2011 г. Наред с междукултурния обмен на партньорите в една Европа на регионите, партньорството служи и за развитие на икономическия потенциал.

Една от фокусните точки на партньорството в момента е квалификационната програма Ортенау-Видин „Младежта без граници - нашето общо бъдеще“. В допълнение към привличането на работници от региона на Видин за Ортенау, целта на проекта е и прехвърляне на ноу-хау във Видин чрез завръщащите се кадри, както и тясно сътрудничество между образователните институции на двата региона.

Като част от квалификационната програма Ортенау-Видин немският регион редовно търси стажове в най-различни области за заинтересовани български младежи. Целта е в рамките на от четири до осем седмици да запознае учениците от Видин с бизнес средата в Ортенау и да събуди интерес към дуалното обучение.

Заинтересуваните могат да заявят участието си на Facebook страницата на събитието, както и да донесат своята автобиография