За Мая и Моте
За Мая и Моте / Дарик Враца
Общо 1 448 деца са включиха в Маратона на четенето в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. В дните от 2 до 23 април в Детски отдел и филиала в ж.к. „Дъбника” са проведени 26 събития за насърчаване на четенето сред малките ни читатели, съобщи в ефира на Дарик директорът на библиотеката Силвия Врачовска.. „Възпитаници на детските и учебни заведения в града се включиха в нашите инициативи „Прочети ми за Левски”, „Разкажи ми приказка”, „Шарена торбичка”, „Моята любима книжка”. Най-активните ни приятели бяха на възраст от 4 до 12 години. Уникални украси пък сътвориха децата от Помощно училище „Д-р Петър Беров” в арт работилница по случай Великден.

Всеки от посетителите успя да разгледа и изложбата „Посветен на Отечеството” в чест на 180 години от рождението на Васил Левски. Това е пътуваща експозиция от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – София и представляваше голям интерес за гостите ни. По време на Маратона на четенето регистрациите на читатели до 14 години са се увеличили с 402 за Детски отдел и с 310 за филиала в ж.к. „Дъбника”.
Маратонът завърши с „Нощ в библиотеката”, която проведохме за трета поредна година. Най-голямата радост в празничната вечер беше за децата, които имаха възможността да си направят корици на книги, да разпознават любимите си книги и герои и да се регистрират в детския ни отдел“
Врачовска представи в ефир и едни от най-четените книги в отдел за читатели до 14 години. Това са историите за близначките Мая и Моте.

Поредицата включва 6 книги, които са предназначени за деца на възраст от 8 до 12 години. Всяка една книжка от серията е различна история, в която главни виновници за случващото се са близначките. И независимо от това, че двете главни героини са момичета, в никакъв случай не е типичното момичешко четиво. С внезапните обрати и неочакваните каши, в които се забъркват Мая и Моте, това са книги за пъстротата на детството – за фантазията, мечтите и лудориите, които всички сме преживявали. Но заедно с това са и книги за приятелството и верността, за семейството и за подкрепата, което то ти дава. Тези книги са весели, свежи, приятни за четене и още по-приятни за изживяване.

Автор на поредицата е Антье Сцилат и самата тя има 4 деца и определено знае как да предизвика интереса им. „Това е и една от причините книжките за Мая и Моте да са толкова очарователни – защото са създадени от някой, който познава добре детския свят и иска да го направи малко по-пъстър. Сигурни сме, че тези книги ще се харесат на децата, които обичат да четат за приключенията и си пада по интересно разказаните истории. В книжките има писма, графични изображения към някои по-забавни моменти и симпатични илюстрации, които да направят четенето още по-забавно.

„Една за двете, двете за една“ – това е свещената клетва на близначките Хуфнагелови. Но понякога Мая e същинска „равиола с горгондзола“ (според Моте), а пък Моте е „не сестра, а ужасно предателски компир“ (така смята Мая)…

И понеже всички деца обичат игрите и подаръците, прочитането на 6-те книги от поредицата може да направи нашите читатели победители. Издателство, което издава книгата стартира игра, свързана с Мая и Моте. Читателите ни могат да разберат регламента от сайта ни или като дойдат на място в Детски отдел. Досега в играта са включили повече от 10 деца. Крайният срок за участие 20 май, а наградите са истинска мечта за всяко хлапе – раници, уейвборд, слушалки. Затова нашите приятели не трябва да губят повече време, а да се включат в играта.“