КНСБ спря изпълнението на незаконна заповед във Вратица Враца
КНСБ спря изпълнението на незаконна заповед във Вратица Враца / Дарик Враца

Спряна е заповедта за намаляване на месечното трудово възнаграждение на работещите във „Вратица" Враца АД, след сигнал от КНСБ към дирекция "Инспекция по труда", съобщи Мила Иванова председател на Регионалния съвет на Конфедерацията във Враца.

На 25 юни текстилното предприятие бе посетено от представители на КНСБ и бе констатирано работодателят намалява трудовото възнаграждение на работещите в дружеството с 20-40% на отделни категории персонал, като по този начин на част от тях заплатата  пада под минималната за страната. Това е нарушение на трудовото законодателство /чл. 118, ал.1 от КТ/, съобщиха още тогава от КНСБ.

От "Инспекцията по труда" са направени предписания и за другите два сигнала от КНСБ - работодателят да осигури безплатна храна на работниците и служителите съгласно  Наредба 11, чл.2, ал.1, т.6 в срок до 10.07.12г., както и за предоставяне на исканата от синдикатите информация за финансовото състояние на Дружеството.

От текстилното предприятие продължават да забавят заплатите на работниците и служителите, като към днешна дата са изплатени едва 40 % от трудовото възнаграждение за м. май, уточняват от РС на КНСБ.