/ Дарик, архив
Анкета „Достойно ли е оценен вашият труд?“ бе проведена от Регионалния съвет на КНСБ-Враца, по случай 7 октомври - Световния ден за достоен труд, в периода 05 октомври – 09 октомври.

Ето и резултатите накратко:

За пореден  път се отчита, че основният проблем на работниците и служителите в региона са ниските доходи. Едва 14.7 %  са доволни от тях, 26.47 %  са донякъде доволни, а 58.82% - не са.

Не може да се пропусне фактът, че хората, удовлетворени от заплащането си, работят в реалния сектор, а най-недоволни са тези в бюджетния. Според проучването, висок процент от хората - 91.18% - харесват професията, която упражняват и не желаят да сменят работата си.

Калин Каменов откри най-голямото ИТ събитие в Северозападна България

Или просто са доволни, че имат законна работа, където се спазват всичките им трудови и осигурителни права. 41.18% от анкетираните смятат, че обществото оценява тяхната професия, но само 29.41% се чувстват оценени от работодателя.

Сравнително високо се оценяват отношенията с работодателите - цели 73,53% ги оценяват като добронамерени, а работната среда харесват половината от анкетираните.

Очевидно, местните работодатели съзнават проблема с все по-честата липса на кадри и се стараят да задържат добрите работници, ако не с адекватно заплащане, то поне с добро отношение.