Изложба ни връща към падането на Берлинската стена
Изложба ни връща към падането на Берлинската стена / netinfo

Нетрадиционна изложба посветена на 20-годишнината от падането на Желязната завеса беше открита днес в Регионалния исторически музей - Враца. Организатори са Европа Директно, Регионален исторически музей и списание L'EUROPEO.  На официалното откриване беше споменато, че българите нямат култура на спомени, затова е необходима подобна инициатива, още повече, че рухването на комунизма е събитието на века.

Актьори от Врачанския драматично-куклен театър облечени като пионерчета върнаха присъстващите 20 години назад. Ето някои забравени неща: - да идеш до телевизора, за да го пуснеш от копчето на стабилизатора; да бързаш да се прибереш в къщи, защото ще ти звъннат по телефона; да връщаш бурканчета от кисело мляко и бутилки от олио в магазина; да ползваш захарна вода, вместо гел за коса; да събираш картинки от дъвки "Турбо"; да пишеш писма на непознато руско другарче и т.н.

По време  на изложбата в специална кутия ще бъдат събирани рисунки, графики, карикатури,  фотографии, кратки записани мисли или есета от посетители под  мотото. „Да, аз съм свободен да отида, където си поискам,  да правя,  каквото си искам, но къде всъщност искам да отида?", не по-големи от една печатна страница.

В края на изложбата тази кутия ще бъде запечатана и съхранявана в Регионалния исторически музей- Враца през следващите 20 години, когато ще бъде отново отворена за следващите поколения.